Nieuws9 jun '13 20:46Aangepast op 10 jun '13 09:14

Twee mensen opgepakt voor stelen eindexamens

Auteur: BNR Webredactie

Een jongen en een meisje zijn gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht eindexamens voor het vwo, de havo en het vmbo te hebben gestolen uit een school in Rotterdam.

Ze zouden de examens hebben verkocht aan medeleerlingen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam zondag. Het OM wil in het belang van het onderzoek niet zeggen om welke vakken het gaat.

De twee verdachten zijn een 18-jarig meisje uit Rotterdam en een 19-jarige jongen uit Maassluis. Ze zitten op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Beide verdachten zouden dit jaar eindexamen doen, het meisje op de havo en de jongen vwo. Ze hebben volgens justitie in de school ingebroken en daar de examens gefotografeerd. Bij hen thuis werden de eindexamens gevonden.

De politie onderzoekt nog of en hoeveel medeleerlingen van de twee de gestolen eindexamens hebben gekocht.

Ibn Ghaldoun
Bij de scholengemeenschap Ibn Ghaldoun was eerder het vwo-examen Frans ontvreemd. Een 22-jarige Rotterdammer werd daarvoor opgepakt, maar na enkele dagen kwam hij vrij. De man geldt nog altijd als verdachte.

Lotte Savelberg, voorzitter van het LAKS, vertelt op BNR dat zij ook niet weet bij hoeveel scholieren de examens terecht zijn gekomen. “Dat weten wij net zo slecht als de rest van Nederland, helaas.”

Alle eindexamenleerlingen in ons land zitten op dit moment in spanning te wachten of het examen dat ze gemaakt hebben, nog geldig is. “Dus het is echt zaak dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt”, vindt Savelberg. “Zodat we kunnen zeggen wie het opnieuw moet maken en wie niet.”

Geschokt
De islamitische scholengemeenschap is geschokt dat op de Rotterdamse school eindexamen zijn gestolen. "Het is vreselijk om te horen dat het om twee kinderen van onze school gaat'', zei bestuursvoorzitter Ayhan Tonca maandagochtend. "Als een dief bij het eindexamen Frans blijkt te kunnen komen, dan hou je natuurlijk je hart vast. Ik wil nu vooral graag weten wat de impact van deze diefstal is. Hoe breed hebben de twee leerlingen de examens verspreid?"

Alles doorlichten
De Onderwijsinspectie gaat de examenresultaten van de Rotterdamse scholengemeenschap van de afgelopen 3 jaar vergelijken met die op andere scholen. Daarbij wordt gekeken of er opvallende afwijkingen in de uitslagen zijn. "Het is goed dat ze alles doorlichten en onze resultaten vergelijken met de resultaten elders'', aldus de bestuursvoorzitter. ,"Maar de absolute prioriteit moet liggen bij de huidige examens, omdat woensdag de eindcijfers moeten worden bekendgemaakt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen