Nieuws12 jun '13 18:13Aangepast op 12 jun '13 20:40

Gestolen eindexamens blijven geldig

Auteur: BNR Webredactie

De 24 gestolen havo-, vwo- en vmbo-eindexamens worden niet ongeldig verklaard. Het Openbaar Ministerie zegt dat de examens wel zijn doorverkocht. Leerlingen buiten het Ibn Ghaldou in Rotterdam kunnen van een inkeerregeling gebruikmaken.

De fraude met eindexamens neemt steeds grotere vormen aan. Inmiddels is duidelijk dat er in totaal van 24 vakken eindexamens zijn gestolen op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Eerder was de diefstal van examenopgaven van 15 vakken bekend.

In totaal zijn 23 examens ongeldig verklaard op het Ibn Ghaldoun. Het vwo-examen Frans is niet ongeldig, omdat het was uitgesteld.

Alle andere examenkandidaten horen donderdag of ze zijn geslaagd. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs: "Er is geen sprake van grootschalige, collectieve fraude, daarom is dit besluit genomen."

Slecht nieuws
Toch blijkt dat ook leerlingen op andere scholen gestolen examens hebben ingezien. Drie mensen die zijn aangehouden in verband met het onderzoek naar de diefstal van examens, worden ervan verdacht de ontvreemde examens te hebben verkocht aan leerlingen van meerdere scholen. Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag. Het zou gaan om scholen in en buiten Rotterdam.

Dekker: “De examens zijn waarschijnlijk verspreid via email,  daarmee is het onderzoek dus nog niet afgerond." De staatssecretaris noemt dit slecht nieuws. Politie, justitie en het Nederlands Forensisch Instituut zijn betrokken bij het onderzoek, waarin ook gekeken wordt hoe en naar wie examens zijn doorgestuurd. De inspectie zal tevens op individuele basis bekijken waar examenresultaten afwijken, ze gaat de resultaten van alle Nederlandse eindexamens nader analyseren.

Ook schooldirecteuren worden gevraagd te kijken naar ongewone resultaten. Dekker kan niet zeggen om hoeveel individuele gevallen van examenfraude het gaat buiten de school Ibn Ghaldoun.

Inkeerregeling
Leerlingen die inzage in de diploma’s hebben gehad, kunnen gebruikmaken van de zogenaamde inkeerregeling: zij kunnen zich voor vrijdag 18:00 uur melden bij de decaan of schooldirecteur. Dit zal volgens Dekker niet zonder consequenties zijn. De politie wordt ingelicht en tevens worden de door deze leerling gemaakte examens alsnog ongeldig verklaard. Deze leerlingen hebben echter wel de mogelijkheid om de examens volgende week opnieuw te maken.  Ze worden echter niet uitgesloten van mogelijke rechtsvervolging, benadrukt de Inspectie.

Als leerlingen niet van deze regeling gebruikmaken en zij worden toch gepakt, heeft dat volgens Dekker ‘verstrekkende gevolgen’. “Zij zullen het schooljaar opnieuw moeten doen.”

Overzicht gestolen examens
Bovenop de andere ontvreemde examens, komen dus nog negen vakken: het vmbo-examen Engels, havo-examen economie en de vwo-examens Nederlands, Engels, wiskunde-b, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde en Arabisch.

De volgende 24 examens zijn per leerlaag gestolen:

Vmbo: economie en Engels

Havo: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, Nederlands, economie, natuurkunde en wiskunde A.

Vwo: Nederlands, Engels, wiskunde B, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde, management en organisatie, biologie, scheikunde, wiskunde A, Frans en Arabisch.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Gerelateerde artikelen:

Examenperiode Ibn Ghaldoun wordt een puzzel.

Ibn Ghaldoun hoopt dat alles boven water is


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen