Nieuws13 jun '13 06:28Aangepast op 13 jun '13 10:27

'Pakkans examenfraudeurs vrij groot'

Auteur: Melvin Captein

Nu blijkt dat leerlingen van de Ibn Ghaldounschool al eerder dan gedacht de examens hebben gestolen, is justitie volop bezig met het onderzoek aan wie deze examens zijn doorverkocht.

Wie een eindexamen heeft gekocht en dus met voorkennis examen heeft gedaan, mag zich nog tot morgen 6 uur ´s avonds uur melden. Wie zich niet meldt, loopt het risico zijn diploma te verliezen.

Makkelijk op te sporen
Christian Prickaerts is manager forensics bij Fox IT en houdt zich bezig met digitale opsporing. Als de examens digitaal verspreid zijn is het volgens hem vrij makkelijk de route van de documenten te achterhalen. "In dat geval kan een opsporingsinstantie dat digitale lijntje met allerlei recherchetechnieken volgen."

Als de examens rondgemaild zijn en de eerste verzender gevonden is, kun je zo de ontvangers vinden, zegt Prickaerts. "En als het op een website is geplaatst kun je de aanbieder daarvan vragen om hun loggegevens te delen. Dan zie je precies wie de documenten gedownload hebben. De kans is dan ook groot dat de fraudeurs opgespoord worden."

Mochten de papieren fysiek zijn verspreid wordt de speurtocht een stuk lastiger, vertelt Prickaerts. "Papier geeft geen additionele informatie. Dat zegt niet wanneer een document verspreid of gekopieerd is. Dat is dus lastig."

Digitale rechercheurs
Ernst Pols van het Openbaar Ministerie Rotterdam zegt op BNR dat zij gaan proberen zoveel mogelijk afnemers in kaart te brengen. "Dat is lastig want we weten niet hoe de examens verspreid zijn, dus we weten niet precies waar te beginnen. Het is alsof je aan een kluwen wol begint te trekken, om te kijken waar je uitkomt."

Pols deelt de mening van Prickaerts dat de opsporing snel kan verlopen. "De hoeksteen van het team zijn digitale rechercheurs. Die zijn goed bekend met de materie. Al wordt het een stuk lastiger als er niet via digitale middelen verspreid is."

Op de Ibn Ghaldounschool zijn 23 examens ongeldig verklaard. De kandidaten van die school moeten die ongeldig verklaarde examens volgende week, tijdens de herexamens, opnieuw maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen