Nieuws3 jul '13 14:25

Hiv-virus verdwenen na stamceltransplantatie

Auteur: BNR Webredactie

Twee mannen met hiv gebruiken al maanden geen aidsremmers meer nadat ze een stamceltransplantatie ondergingen. Het hiv-virus lijkt uit hun lichaam te zijn verdwenen.

Hic-mediactie
Hic-mediactie

Beide patiënten, die behandeld werden in Boston en al lange tijd aidsremmers namen, kregen de stamceltransplantatie nadat een vorm van bloedkanker bij hen was geconstateerd.  

Aidsremmers
Sinds de transplantatie kunnen de doktoren geen sporen van het hiv-virus meer bij de mannen vinden. Dit zei onderzoeker Timothy Henrich van Harvard Medical School op een conferentie in Kuala Lumpur.

Het is nog te vroeg om zeker te weten dat het virus is verdwenen uit de lichamen van de mannen, toch gebruiken beide mannen al weken geen aidsremmers meer.

Stamceltherapie
In juli berichtte Henrich al over beide heren en dat het aids-virus na de transplantatie niet meer gedetecteerd kon worden, maar destijds gebruikten ze nog wel aidsremmers.

Stamceltherapie zal geen oplossing zijn voor het uitroeien van hiv/aids, omdat de therapie heel duur is, maar het kan wel nieuwe deuren openen om de ziekte te bestrijden waar wereldwijd 34 miljoen mensen mee besmet zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen