Nieuws13 jun '13 12:25

Berlusconi wilde Kaddafi laten afmaken

Auteur: BNR Webredactie

Premier Silvio Berlusconi heeft de top van de Italiaanse geheime diensten in 2011 persoonlijk opdracht gegeven ervoor te zorgen dat de Libische leider Muammar Kaddafi zou worden ‘afgemaakt'.

Dit stelde de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano donderdag op gezag van een ‘gezaghebbende diplomaat met goede contacten bij de geheime diensten’.

Westerse geheime diensten
Eerder al hadden andere Franse en Italiaanse media gesuggereerd dat westerse geheime diensten ervoor hebben gezorgd dat Kaddafi niet levend in handen zou komen van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij zou er dingen kunnen vertellen die onder meer de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy in een lastig parket hadden gebracht.

Zo is justitie in Frankrijk een onderzoek begonnen naar illegale financiering van Sarkozy's verkiezingscampagne in 2007. Volgens sommige bronnen zou hij tientallen miljoenen euro's hebben aangenomen van Kaddafi.

Een vriend
Niet zo lang voordat in 2011 in Libië de Arabische Lente losbrak, is Kaddafi nog door Sarkozy en Berlusconi met alle egards ontvangen in Parijs en Rome. In december 2010 noemde Berlusconi Kaddafi tijdens zijn eindejaarsconferentie nog een vriend. Mahmoud Jibril, ex-interimpremier van het nieuwe bewind in Libië, uitte vorig jaar de verdenking dat Kaddafi is vermoord door een Franse geheim agent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen