Nieuws14 jan '13 16:54

Hackers vallen MIT aan vanwege dood Swartz

Auteur: BNR Webredactie

Hackers hebben aanvallen uitgevoerd op websites van de Amerikaanse technische universiteit MIT. Bij de actie, een vergelding voor de dood van internetactivist en computerprogrammeur Aaron Swartz, werd een eerbetoon voor Swartz achtergelaten.

De hackers beweren banden te hebben met Anonymous, een netwerk van internetactivisten. Swartz (26) pleegde afgelopen vrijdag zelfmoord. Hij zou tot die daad gedreven zijn, zo denkt onder meer zijn familie, door de zware rechterlijke veroordeling die boven zijn hoofd hing. De hackers vinden ook dat MIT fout zit.

MIT had Swartz beschuldigd van digitale inbraak; hij zou academische artikelen hebben gestolen van de universiteit en ze via internet verspreid. De aanklacht tegen Zwartz luidde: datadiefstal. Maximale straf: 35 jaar celstraf. De familie van Swartz had dit weekend kritiek op hoe MIT met de zaak was omgegaan.

Reddit
MIT heeft volgens Amerikaanse media een intern onderzoek ingesteld naar de rol van het instituut in de zelfmoord.

Swartz droeg bij aan een vroege versie van RSS. Later speelde hij een belangrijke rol bij het tegenhouden in het Congres van een controversieel wetsvoorstel over onlinepiraterij. Verder kreeg hij bekendheid bij de opbouw van de website Reddit voor de uitwisseling van nieuws. Swartz was een voorvechter van open toegang tot internet voor een groot publiek.

Gerelateerde artikelen