Nieuws15 feb '13 07:32Aangepast op 15 feb '13 22:30

Mogelijke meteorietenregen gemeld in Rusland

Auteur: Harmen Simon Teunis

Bij de inslag van een meteoriet zijn in de Russische Oeral-regio 1200 mensen gewond geraakt. Het gebeurde zo'n 1500 kilometer ten oosten van Moskou.

Volgens Russische persbureaus is er een meteoroïde ontploft in de lucht, die een schokgolf op de grond heeft veroorzaakt. Dat gebeurde in de buurt van de stad Tsjeljabinsk,  niet zo heel ver van de grens van Kazachstan, in het Oeralgeberte. In de lucht waren lichtstrepen te zien. Autobestuurders hebben beelden daarvan op YouTube gezet.

Het Russische leger zei drie brokstukken te hebben gevonden. Volgens autoriteiten zijn er zo'n 950 gewonden. De meeste gewonden zouden zijn getroffen door glasscherven.

De meteoroïde was voor een groot deel verbrand toen hij neerstortte in een meer nabij Tsjerbakoel. De schokgolf en een regen aan afgebrokkeld steen heeft in zeker zes steden schade aangericht.

Theo Jurriens, sterrenkundige aan de Universiteit Groningen, legt uit dat niet te voorspellen is wanneer meteorieten zoals richting de aarde vliegen. Maar volgens Jurriens is wél te berekenen hoe groot het object is geweest. "Ik heb het filmpje gezien wat gemaakt is in Zuid-Rusland, in de ochtendschemering. Dat geeft al aan dat hij helder is, anders zie je hem gewoon niet. Met een beetje nattevingerwerk kun je de relatie tussen de lichtkracht en de grootte van het object berekenen. Dan praat je toch al gauw over een flinke vrachtwagen, voordat het de dampkring binnenkomt."

Scholen
Scholen in de regio zijn gesloten. Volgens het ministerie is de straling in de lucht normaal en zijn er geen problemen met de elektriciteitscentrales. Inwoners van de stad reageerden geschokt. Sommigen van hen melden dat het in de stad naar buskruit ruikt.

Drie van de gewonden zouden er slecht aan toe zijn. In zeker zes steden zijn gebouwen beschadigd.

Schade
Een ooggetuige hoorde een enorme explosie en voelde daarna een schokgolf. De getuige hoorde ook verschillende autoalarmen die afgingen en ramen die braken. Dat is ook duidelijk te horen op het filmpje hieronder.

Die gehoorde explosie is volgens Jurriens eenvoudig te verklaren. "Hij kan ontploffen, maar bovendien maakt hij door de hoge snelheid net als een straaljager een zogenaamde sonic boom. Die trilling kan het glas kapot doen laten gaan. Een heldere meteoor kan dit soort trillingen veroorzaken.”

De zinkfabriek die beschadigd raakte:

Gerelateerde artikelen