Nieuws13 jun '13 13:59

BNR Zoekt het uit | Legopoppetjes kijken steeds bozer

Auteur: Harmen Simon Teunis

Onderzoekers zeggen dat de gezichten van Lego-poppetjes zoals we ze kennen – glimlachend en vrolijk – steeds vaker vervangen worden door boos kijkende gezichten.

De Nieuw-Zeelandse onderzoeker Cristoph Bartnek bekeek de gezichten van 3655 poppetjes die geproduceerd zijn tussen 1875 en 2010 en zag de eerste verschuiving in het gelaat van de vrolijke gele poppetjes in 1989. En dat heeft vooral te maken met de opkomst van nieuwe thema’s zoals piraten, boeven, Star Wars-poppetjes of poppetjes uit het universum van Harry Potter. Inclusief kwade blik dus.

Maar of dat ook invloed heeft op kinderen en ze er agressief van worden? Kinderpsycholoog Job te Pas: "De poppetjes zijn aan de ene kant een afspiegeling van de maatschappij. Toch een beetje het Fortuyniaanse ‘ik zeg wat ik denk en dat is niet altijd even leuk’. Daar moet je als ouder bij zijn. Want dat kan natuurlijk tegelijkertijd een voorbeeldfunctie zijn. Kinderen kunnen imiteren en dat moet je op de een of andere manier zien te bij te sturen."

Maar dat wordt door anderen dus weer tegengesproken. Zo zegt de ene groep dat agressieve kinderen ook eerder agressief speelgoed uitkiezen, terwijl bijvoorbeeld Nederlandse onderzoekers weer zeggen dat het speelgoed ook gewoon fantasierijk en niets met de echte wereld te maken heeft. “Ik denk dat kinderen het eigenlijk uit zichzelf gebruiken om spelletjes mee te spelen. Net zo goed als dat je vroeger cowboy of indiaantje speelde. Die keken ook niet altijd even vrolijk. Ze kunnen een poppetje kiezen dat past bij de stemming van het stuk dat ze aan het opvoeren zijn.”

Ingrijpen als het ruzie wordt
Ingrijpen is vooral nodig als ze elkaar echt gaan slaan, zegt  Te Pas. “Dan moet je ingrijpen. Maar zolang het een spel blijft en ze zich er heel goed van bewust zijn, en dat zijn kinderen toch vaak, dan is het niet zo’n probleem. Maar kinderen die nogal extravert zijn, die alles direct willen, die kunnen het ook wel direct op de medespeler gaan toepassen. En dan moet je oppassen als ouder.”

Volgens Te Pas vinden we het als volwassenen wel normaal om boos te zijn om Twitter of non-verbaal boos te vergaderen. Maar die communicatie moeten kinderen dus ook leren lezen. Door te spelen. “Je moet in deze tijd het beeld - de lichaamstaal - heel goed kunnen verstaan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen