Nieuws17 sep '12 21:41Aangepast op 17 sep '12 22:15

Hypotheekklanten ABN Amro naar rechter

Auteur: Fleur de Bruijn

De particuliere actiegroep Stopdebanken bereidt een collectieve rechtszaak voor tegen ABN Amro vanwege de eenzijdige verhoging van de opslag van de bank op variabele Euribor-hypotheken.

Dat bleek maandag uit een uitzending van televisieprogramma Radar. Momenteel zouden zo'n 70 klanten bereid zijn mee te doen aan de actie. In totaal gaat het om 6000 klanten die een dergelijke hypotheek hebben bij ABN Amro.

Volgens ABN Amro is de financiële crisis de oorzaak van de verdubbeling van de opslag, dit voorjaar, van 1 naar 2 procentpunt. “We zijn ervan overtuigd dat we duidelijk genoeg zijn geweest over de opslag. Als we fouten hebben gemaakt zullen we dat corrigeren'', zei John Smeets van ABN Amro Particulieren.

Stopdebanken
In mei werd de protestwebsite Stopdebanken.nl gelanceerd. Consumenten kwamen in actie tegen de plotse verhoging van de vaste opslag bij variabele hypotheekrente's. ABN Amro en ING kondigden toen aan dat deze vaste percentages omhoog gaan. Volgens Coen Aarts, oprichter van de website, hebben banken te veel vrijheid en zijn de verhogingen onredelijk hoog. ING bleek afgelopen weekeinde een geplande verhoging van de opslag op een vergelijkbare hypotheek te hebben afgeblazen.

AFM verheugd
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) liet maandag weten verheugd te zijn dat ING mede naar aanleiding van deze oproep de verhoging niet doorvoert. In mei vroeg de AFM banken om terughoudend te zijn met de verhoging van de opslag bij hypotheken met een variabele rente. "Er zijn bij de AFM enkele tientallen meldingen, klachten en vragen over het onderwerp binnengekomen'', aldus AFM.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen