Nieuws22 jun '12 07:35Aangepast op 22 jun '12 10:11

VVD wil productschappen opheffen

Auteur: Anne-Greet Haars

Er gaat een streep door de product- en bedrijfschappen in Nederland, als het aan VVD-kamerlid Charlie Aptroot ligt. Hij dient een initiatiefwet in om een einde te maken aan de productschappen voor land- en tuinbouw.

De afschaffing van de zogenoemde publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties, levert het bedrijfsleven daarbij 200 miljoen euro op. Voor de afschaffing is een Kamermeerderheid.

Demissionaire ministers Henk Kamp en Maxime Verhagen hebben een brief naar de Kamer gestuurd waarin zij twee alternatieven schetsen voor de huidige publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties.

Uitstekend
Huub Tonies, tuinbouwexportbedrijf en woordvoerder nieuwe vrije agrarische federatie, vindt het een uitstekend initiatiefvoorstel van Aptroot. “Dat is iets wat wij met man en macht toejuichen. Het is een grote opluchting voor heel agrarisch Nederland als de vernedering eraf gaat – die we jaarlijks ervaren – om verplicht heffing te betalen aan een organisatie waar we feitelijk helemaal niets aan hebben.”

“Het is alsof je een ochtendkrant in de bus krijgt waar je niet om gevraagd hebt, maar die je wel ieder jaar voor een fors bedrag moet afrekenen.”

Bedrag
Het bedrag varieert van een aantal honderden euro’s tot een aantal honderdduizenden euro’s, zegt Tonies. “Het probleem is dat we er niks voor terug krijgen. Het is een organisatie die in de jaren 50 is opgericht en toen had het misschien nog enigszins nut. Maar vandaag de dag leven we in een mondiale wereld, waarin bedrijven groot en sterk genoeg zijn om zelf de wereldmarkt op te gaan en innovatief te kunnen zijn. Ze worden ernstig gehinderd door deze organisatie.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen