Nieuws31 jan '13 17:44

België wil Nederlands DNA-onderzoek voor kasteelmoord

Auteur: Harmen Simon Teunis

Justitie in België overweegt in verband met de kasteelmoord een grootschalig DNA-onderzoek te doen in Nederland. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Het gaat om de moord op kasteelheer Stijn Saelens op 31 januari vorig jaar. De verdachte van die moord is inmiddels overleden, maar omdat er meerdere sporen gevonden zijn in het kasteel, wil de Belgische justitie het genetisch materiaal van mensen in zijn omgeving daarmee vergelijken. En het spoor wijst naar Nederland.

Strafrechtspecialist Aart van Voorthuizen stelt dat België een DNA-verwantschaponderzoek in ieder geval niet zelf kan doen. "Maar zijn kunnen wel een verzoek doen aan de Nederlandse autoriteiten, of zij dat voor hen willen doen."

Serieus overwegen
Als het verzoek er komt, moet justitie dat serieus overwegen, zegt Van Voorthuizen. "Ze moeten afwegen of er voldoende reden is om een grootschalig onderzoek te starten, want er moeten natuurlijk wel wat criteria zijn waaraan voldaan moet worden."

De aard van het feit is er één van. "Dat ligt redelijk voor de hand als ik de berichten volg. Moord. Vervolgens moet er gekeken worden of er alternatieven zijn en uiteraard speelt ook mee of er voldoende tijd en energie in gestoken kan worden. En of men niet op een andere manier achter informatie kan komen."

Van Voorthuizen denk dat de Belgische justitie vooral mikt op vrienden van de kasteelheer. "Als je er vanuit zou gaan dat het een familielid moet zijn, dan zouden ze dat al moeten weten. Want ze hebben al DNA van de overledene, dan zou je dat kasteel-DNA ernaast kunnen leggen. Ik denk dat het met name gaat om mensen in de directe omgeving, vrienden of vriendinnen. Zij kunnen benaderd worden, maar dus ook weigeren. Het moet vrijwillig en het is de vraag of men dat wil", concludeert hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen