Nieuws30 mei '13 17:30Aangepast op 30 mei '13 20:43

Man opgepakt voor diefstal eindexamen Frans

Auteur: BNR Webredactie

Een 22-jarige man uit Rotterdam is opgepakt omdat hij mogelijk het vwo-eindexamen Frans heeft gestolen. Het examen werd gestolen bij scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam.

Image

Dat heeft de politie donderdag bevestigd. De politie wil niet zeggen of de verdachte voor de school werkte. Op de kluis waar het uitgelekte examen Frans in zat, zijn geen braaksporen gevonden. De kluis is geopend met een sleutel. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie op de islamitische scholengemeenschap, waar de examens werden 'gestolen'.

Verzegeling gebroken
In de kluis lagen sinds 17 april twee pakketjes met de examens, die voor 12 eindexamenkandidaten waren. Van een van die pakketten was de verzegeling verbroken.

Er zouden drie sleutels zijn van de kluis, maar uit onderzoek van de school blijkt dat er in 2011 een kopie is gemaakt, nadat er een sleutel was kwijtgeraakt. Wie hierbij betrokken is geweest, kon de school niet zeggen.

Inleidende brief
De documenten die online waren gezet, werden begeleid door een inleidende brief, geschreven door iemand die zijn of haar naam niet noemt. "Van diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 VWO examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet'', schreef deze persoon.

Na de publicatie nam Ibn Ghaldoun een kijkje in zijn kluis. Daar werd 'een onregelmatigheid' geconstateerd. Wat die onregelmatig was, is nog niet duidelijk. Na overleg met de Onderwijsinspectie deed de schoolleiding aangifte wegens diefstal. Onderzoek op de school en op internet zette de politie op het spoor van de verdachte.

Uitstel examens
Door het uitlekken werd het eindexamen verplaatst naar donderdag. Een dag later dan gepland kwam er alsnog een einde aan de examenperiode voor alle middelbare scholen.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zei in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de gang van zaken rond het gestolen examen betreurt voor de gedupeerde leerlingen. "Examen doen is al spannend en als zo’n examen dan gestolen wordt en daardoor verzet moet worden, levert dit extra spanning op'', aldus de staatssecretaris.

Vakantie
Volgens het College voor Examens (CvE) hadden alle 592 scholen het vervangende examen donderdag in goede orde en op tijd ontvangen. Het is nog wel de vraag of alle leerlingen voor het examen zijn komen opdagen. Velen van hen hadden een vakantie geboekt en kwamen door het uitstel van het examen in de problemen.

De voorzitter van de VO-raad, Sjoerd Slagter, raadde deze leerlingen donderdagochtend aan hun vakantie te annuleren en het examen gewoon te maken. Wel adviseerde hij scholen om leerlingen die met een geldige reden verzuimden een 1 als cijfer te geven. Dat zou hun de mogelijkheid bieden de herkansing te maken.

Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun en het ministerie van Onderwijs waren niet bereikbaar voor commentaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen