Nieuws29 mei '13 10:24Aangepast op 29 mei '13 14:34

Vwo-examen Frans dag uitgesteld

Auteur: BNR Webredactie

Het vwo-examen Frans gaat woensdagmiddag niet door, maar wordt verzet naar donderdagmiddag 13.30 uur. Dat heeft het College voor Examens (CvE) woensdagochtend laten weten. Het examen lekte dinsdagavond uit via internet.

Het CvE gaat aangifte doen van diefstal van het eindexamen. Dat heeft Geert van Lonkhuyzen, directeur van het CvE, woensdag laten weten. "Er is sprake van diefstal, zodra ik de gelegenheid heb ga ik naar de politie om aangifte te doen'', aldus Van Lonkhuyzen.

Het is nooit eerder gebeurd dat een eindexamen helemaal een dag uitgesteld is, heeft het CvE uitgezocht. Wel is het eerder voorgekomen dat scholen zelf besloten een examen later af te nemen. Op bijvoorbeeld het vmbo bb en vmbo kb mogen scholen bepalen wanneer ze het digitale examen afnemen, daarom kan eventueel met dagen geschoven worden.

Om precies te zijn doen 16.700 vwo-scholieren examen Frans dit jaar. De scholen worden geïnformeerd, zo liet een woordvoerster van het CvE weten. Ze kon niet aangeven of de nieuwe examens via een beveiligde server worden gemaild of via de post bezorgd worden.

Examens gestolen
De documenten die online waren gezet, worden begeleid door een inleidende brief, geschreven door iemand die zijn of haar naam niet noemt. "Van diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 VWO examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet'', schrijft deze persoon. Het CvE gaat in een later stadium beslissen of er aangifte wordt gedaan.

De redactie van BNR werd woensdag gebeld door Yvonne, een docente die lesgeeft aan een school die bij ons bekend is. Ze is ook surveillant en wist ons te vertellen: "Het viel me op dat de examens tegenwoordig niet meer keurig verzegeld verpakt zitten in mooie enveloppen, maar in dun plastic zitten. Iedereen die bij die examens kan die netjes ingepakt zitten, kan zo'n plastic verpakking gewoon openmaken en met een huis-, tuin- en keukenapparaatje weer dichtmaken. Ik denk dat degene die dit bij Frans heeft gedaan ook alle andere heeft gedaan en alleen een beetje onvoorzichtig is geworden met wie hij het allemaal doorgegeven heeft en dat het daardoor op internet terecht is gekomen."

Staatssecretaris: ontzettend balen
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het uitlekken van het examen. "Het is natuurlijk ontzettend balen voor alle examenkandidaten die hard hebben zitten blokken om vandaag examen te doen’’, zei hij woensdagochtend. Hij noemt het 'een kwalijke zaak' dat het vwo-examen op internet opdook. "Zo verstier je het voor alle leerlingen.’’ Hij ziet echter ook een positieve kant: "Iedereen heeft nu een extra dag om te leren. Daar wens ik ze ontzettend veel succes bij.’’

Scholierenorganisatie LAKS liet eerder op de dag in een reactie weten: "Balen dat scholieren een nacht in onzekerheid zaten en dat het examen nu alsnog niet doorgaat." Het LAKS had dinsdagavond al duidelijkheid willen geven over het al dan niet doorgaan van het examen. Maar door logistieke onduidelijkheid bij het CvE en DUO lukte dit niet, zegt het LAKS.

Logistieke obstakels
"Het is begrijpelijk dat er logistieke obstakels zijn, zeker als het lekken pas zo laat op de avond bekend wordt. Maar voor scholieren is dit natuurlijk erg vervelend'', zegt coördinator Sadjia Safdari van de eindexamenklachtenlijn van het LAKS.

Herkansingen
Het examen Frans zou het laatste examen zijn van het eerste tijdvak, over ruim twee weken beginnen de herkansingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen