Nieuws10 jun '13 19:21Aangepast op 10 jun '13 21:26

Derde aanhouding examendiefstal

Auteur: Margreeth Fernhout

Opnieuw is iemand aangehouden in verband met de diefstal van examens in Rotterdam op de scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het gaat om een 18-jarige Rotterdammer die dit jaar examen deed op de havo. Hij stond vrijwillig zijn vingerafdrukken af, net als het merendeel van de andere leerlingen en een aantal medewerkers.

De vingerafdrukken werden afgestaan, omdat er een aantal eindexamens gestolen was uit de kluis van de scholengemeenschap. Twee leerlingen van 18 en 19 werden eerder al aangehouden. Rector Bart Renders voelt zich verantwoordelijk voor de kwestie en maakte nogmaals zijn excuses. ''Geheimhouding is een plicht van de directeur en dat is niet gelukt.''

Geen nieuw slot
Het is nog altijd onduidelijk welke examens er zijn gestolen. Bovendien had de rector nog geen idee welke eindexamenleerlingen verdacht zijn in de zaak. Medewerkers van de scholengemeenschap hebben niets gezien of gemerkt van de diefstal toen zij de examens in de kluis legden en eruit haalden, zo zei Renders.

Renders had geen verklaring voor het feit dat er geen nieuw slot op de kluis is gezet, nadat in 2010 een sleutel was kwijtgeraakt. In de bewuste kluis lagen de gestolen examens.

Onderzoek
De Onderwijsinspectie hoopt dinsdag in de loop van de dag het onderzoek naar de uitslagen van de laatste 3 jaar eindexamens van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun te hebben afgerond. Op basis daarvan wordt besloten of en hoe de examens mogelijk opnieuw afgenomen moeten worden.

''We hopen sowieso voor woensdag daar duidelijkheid over te hebben’’, zei een woordvoerder van de Inspectie maandag. Het is een omvangrijk karwei, legde hij uit. Alle informatie van de afgelopen 3 jaar moet aangeleverd worden, die wordt vervolgens verwerkt en daarna berekend. Vanwege het grote belang wordt er ''met man en macht’’ gewerkt om het zo snel mogelijk afgerond te hebben.

Woensdag (vmbo) en donderdag (havo en vwo) krijgen alle ruim 207.000 eindexamenleerlingen in Nederland de uitslag.

Examens doorverkocht
Uit de kluis van de Rotterdamse school zijn meerdere examens gestolen. Eind mei werd al duidelijk dat het vwo-examen Frans gestolen was, zondag bleek dat er ook havo- en vmbo-examens zijn ontvreemd. Een jongen en meisje zijn opgepakt, het vermoeden is dat zij de examens hebben doorverkocht aan medeleerlingen.

Als er daadwerkelijk onregelmatigheden worden aangetroffen bij de examens op de Rotterdamse school, kan dat grote consequenties hebben. Misschien moeten alle leerlingen hun examen overdoen. De woordvoerder wil daar echter nog niet op vooruit lopen. ''Dat is speculeren en dat heeft geen zin.’’

Verspreiding en verkoop nog onduidelijk
De eerste twee arrestanten worden volgens het Openbaar Ministerie dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris voor diefstal. Dat betekent echter niet dat het tweetal niet meer verdacht wordt van verspreiding en/of verkoop van de gestolen examens. Die verdenking geldt nog steeds, maar het onderzoek is op dat gebied nog niet zo ver.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen