Nieuws6 mrt '13 07:57

Online supermarkt vooral leuker voor de klant

Auteur: Harmen Simon Teunis

Verschillende supermarktconcerns investeren zwaar om de consument ook via internet te gaan biedenen. Maar of dat zin heeft is nog maar de vraag. "Er zijn nog maar weinig spelers die er echt geld aan over houden", zegt analist Patrick Roquas van de Rabobank.

Superdirect.com bijvoorbeeld, wil de komende jaren 500 afhaalpunten openen waar klanten hun online bestelde supermarktproducten kunnen afhalen. En ook Albert Heijn is druk met het openen pick-up points.

Het doet BNR-economie redacteur Pieter van der Werff een beetje denken aan de telecombedrijven. "Zij legden allemaal enorme bedragen neer voor mobiele frequenties waar later geen droog brood mee viel te verdienen."

De verwachting is dat we steeds vaker online de boodschappen gaan bestellen, zegt Roquas. "Op dit moment zijn de bestedingen aan het supermarktassortimenten online nog geen één procent van de markt. Dan heb je het echt over een paar honderd miljoen. Wij denken zelf dat het binnen vijf tot zes jaar meer dan een miljard gaat zijn. En dan heeft het een marktaandeel van rond de vier tot vijf procent."

En toch is dat nog geen belofte dat er bakken met geld aan verdiend kunnen worden. "Er vindt wel een aardige omzetgroei plaats. Maar er zijn nog maar weinig spelers die er echt geld aan over houden onder de streep."

Gerard Rutte van Uwsupermarkt.nl zegt het nog iets harder. "Tot nu toe heeft niemand ooit een euro kunnen verdienen aan online boodschappen doen."

Tesco verpest Engelse markt
De vraag blijft of dat op de langere termijn gaat veranderen. Want het schiet ook niet op als we wel vaker via het net de boodschappen doen maar niemand er aan verdient "Dat is absoluut een risico en iets wat we zien in Engeland. Daar is Tesco begonnen om het via het vullen van je mandje in de winkel en thuis te laten bezorgen. Daar heeft het de markt mee verpest. Want de concurrenten zijn allemaal gevolgd. Er zijn nu zes grote spelers die het allemaal aanbieden. En dus is er geen een partij die per saldo marktaandeel heeft gewonnen", zegt Roquas

Afhaalpunten
Afhaalpunten moeten nu het nieuwe ei van Columbus zijn. Vanuit een groot distributiecentrum leveren aan al die afhaalpunten waar de klant de bestelling ophaalt. Maar ook daar kun je over discussiëren, want om dat goed te doen is toch een behoorlijke investering nodig.

Rutte: "Het is heel duur en tot nu toe ook weinig zinvol. Je gaat er zeker geen geld mee verdienen. Kijk naar Albert Heijn. Die heeft op dit moment drie pick-up points geopend in Nederland. Maar de wagen die normaal gesproken naar de klant zou rijden, rijdt nu naar het pick-up point. Er wordt elders ge-order-pikt, daar wordt het neergezet en daar moet de klant dan naar toe rijden. Vervolgens betaalt die klant er helemaal niets voor, terwijl een supermarkt wel zwaar heeft geïnvesteerd en uiteindelijk ook die acht euro bezorgkosten mist. Ik vraag me af hoe zinvol het allemaal is."

Het is volgens hem dan ook nuttiger voor supermarkten om zich te blijven richten op de zakelijke markt. “Bedrijven, instellingen en kinderdagverblijven kun je aan blijven bezorgen. Daar kun je ook geld aan verdienen. Het zijn grote orders. Daar zit de markt en de poen. Die zit niet bij de klanten want dat kost veel te veel geld. Die klant wil uiteindelijk toch zelf de verse boodschappen oppikken, daar je hem een groot plezier mee", aldus Rutte


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen