Nieuws10 aug '12 05:45

Schippers: werkend medicijn gewoon vergoed

Auteur: Anne-Greet Haars

Dure medicijnen voor zeldzame ziekten die werken, zullen ook in de toekomst gewoon worden vergoed. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers donderdagavond gezegd.

Ze reageerde op een conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dat onlangs verscheen. Daarin werd ervoor gepleit de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry in bepaalde gevallen te stoppen.

Tegenover Radio 1 zei de minister dat iedereen wil dat ernstig zieke mensen de medicijnen krijgen die ze nodig hebben, als de geneesmiddelen "echt werken en echt wat betekenen voor de mensen". Volgens Schippers maakt het dan niet uit of er 10, 100 of 1000 patiënten zijn.

Kritisch
Het advies maakte veel los onder patiënten. Tweede Kamerleden waren zeer kritisch. De minister noemde de discussie die losbrak over het advies echter ongenuanceerd. Volgens de minister blijft het enige criterium dat een medicijn werkt. "We gaan fabrikanten niet veel geld betalen voor medicijnen die niets doen", zei ze. Schippesr gaf aan op dat punt verder advies van experts af te wachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen