Nieuws18 apr '13 14:07

Paardenvleeshandelaar bekent

Auteur: Marjan van den Berg

De in opspraak geraakte vleeshandelaar Jan F. bekent dat hij in 2007 en 2008 paardenvlees als halal geslacht rundvlees heeft verkocht. Zijn collega Willy Selten haalde intussen bakzeil in de rechtszaak rond de terugroepactie van 50 miljoen kilo vlees.

F. weerspreekt overigens dat er iemand is bevoordeeld of benadeeld. Franse afnemers wisten dat ze paardenvlees kochten en betaalden ook de prijs van paardenvlees, zegt hij. Ze noemden hem niet voor niets 'koning van de paarden', zegt zijn advocaat Rogier Hörchner. "Iedereen wist hoe het zat, niemand is misleid.''

Draap
Jan F. (63) is de directeur van het Cypriotische bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) dat op dit moment strafrechtelijk wordt onderzocht door het Nederlandse Openbaar Ministerie, omdat de vleeshandel niet zou voldoen aan de traceringsplicht voor vlees. Draap wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Het bedrijf zou nog steeds paardenvlees verkopen als rundvlees.

De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll noemde de Nederlander vorige maand nog een "weinig gewetensvolle handelaar die overal waar hij kan, goedkoop vlees opkoopt en in strijd met de regels handelt".

Fraude
Vorig jaar legde de rechtbank in Breda Jan F. een celstraf op voor de fraude. Daartegen ging hij in beroep. De advocaat-generaal eiste donderdag opnieuw anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Advocaat Hörchner vindt dat buitenproportioneel. Hij zegt dat de voedselveiligheid niet in gevaar is geweest en dat de consument de schouders ophaalt bij de recente onthullingen over paardenvlees dat is verkocht als rundvlees. "Het is een feestje van de media. De consument zal het worst zijn.''

Willy Selten
Intussen vond donderdag ook het kort geding plaats van vleeshandelaar Willy Selten, rond de terugroepactie van 50 miljoen kilo vlees. Hierin bepaalde de rechter dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de actie niet hoeft te stoppen, omdat die feitelijk al is uitgevoerd: afnemers van het vlees zijn immers al aangeschreven.

Kortgedingrechter Reinier van Zutphen ging niet in op de vraag of de actie van de NVWA wel terecht was.

Positief punt voor Selten is dat volgens de rechter een voorraad van 2 miljoen kilo vlees die nog in de vriezer van Selten ligt, voor het grootste deel verkocht mag worden. Omdat het bedrijf van Selten inmiddels failliet is verklaard, beslist de curator waarschijnlijk wat er met dat vlees gebeurt, zei Seltens juridisch adviseur Frank Peters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen