Nieuws14 feb '12 19:44

Schultz gaat kijken naar bonuscijfer NS

Auteur: Anne-Greet Haars

Minister Schultz gaat kijken hoe winterse problemen op het spoor tot uitdrukking komen in het zogenoemde punctualiteitscijfer van NS.

Dat cijfer geeft aan in hoeverre het treinbedrijf op tijd rijdt en bepaalt mede de bonussen voor de leiding.

Zorgen Kamerleden
In een debat stelden bezorgde Kamerleden dinsdag dat een uitgeklede winterdienstregeling geen gevolgen heeft voor het 'bonuscijfer'. Schultz erkende dat en gaat ernaar kijken.

Ze zei wel dat een oplossing moeilijk zal zijn, omdat ze geen perverse prikkels wil inbouwen. Ze wil namelijk niet dat de NS-leiding om financiële redenen een aangepaste dienstregeling zo lang mogelijk uitstelt.

Wat telt mee?
Late wijzigingen in het treinrooster moeten meetellen in het punctualiteitscijfer. Als NS voor een langere periode een beperkte dienstregeling invoert, tellen geschrapte treinen niet mee in het cijfer.

Schultz erkent dat een winterrooster soelaas kan bieden om treinen te laten rijden bij extreem weer. Eerder liet ze al weten dat NS sneller zo'n rooster moet instellen bij de verwachting van extreem weer.

Raden van Commissarissen
Ze benadrukte dat de raden van commissarissen van NS en spoorbeheerder ProRail beslissen over het uitkeren van bonussen aan de leiding van de overheidsbedrijven. Volgens haar spreekt de raad van NS woensdag over dit onderwerp, later die van ProRail.

De VVD-minister vroeg de Kamerleden te wachten op de beslissing van deze raden.

Niet makkelijk
In het debat herhaalde ze dat ze baalde van de recente winterproblemen op het spoor. Oplossingen zijn volgens haar niet makkelijk te vinden. Ze doet daar onderzoek naar en wil in mei een uitgebreid stuk sturen over de kwestie.

Voorafgaand aan dat stuk wil ze niet nu al extra geld toezeggen. Ze vraagt zich af of dat zin heeft, want onverwachte omstandigheden kunnen zich altijd voordoen. "Als er volgend jaar hagel zo groot als kinderkoppen uit de lucht valt, hebben we een nieuw probleem.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen