Minder regels: niet zo makkelijk geregeld
De overheid wil minder regels, maar het worden er juist meer. Toch zegt het kabinet dat we veel gaan besparen doordat de regeldruk afneemt.
Burgers, bedrijven en organisaties moeten zich momenteel houden aan meer dan 63.000 wetten, maatregelen, verordeningen en regelingen van rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Dat is ongeveer 32 procent meer dan in 2010. Dat blijkt uit een analyse van Sargasso.nl en persbureau ANP.
"Tja, Nederland regeltjesland hè?", zegt Dimitri Tokmetzis van Sargasso.nl. Volgens hem is de toename voor een groot deel te wijten aan de decentralisatie van een groot aantal overheidstaken. "Als je kijkt naar decentraal niveau, dan is het aantal regels sinds 2005 verzevenvoudigd."
Om geld te besparen stoot het rijk steeds meer taken af richting de 12 provincies, 408 gemeenten en 25 waterschappen. De lagere overheden voeren regels in zodat zij hun nieuwe verplichtingen kunnen uitvoeren. Hierdoor zijn er nu bijvoorbeeld 47.449 gemeentelijke verordeningen. Dat waren er in 2010 'slechts' 32.961. In 3 jaar tijd is het aantal regels van de gemeenten dus met 44 procent gestegen. Anders gezegd: elke dag komen er 13 gemeentelijke verordeningen bij. Ook het rijk zelf heeft meer regels dan toen Rutte premier werd. In de afgelopen 3 jaar zijn er 400 nieuwe wetten, regelingen en maatregelen ingevoerd, een toename van 3 procent.
Goed opgelost?
Toch wordt al jaren geroepen dat er regels moeten worden afgeschaft. Overheden zijn hier ook mee bezig, zoals te zien is op de website 'Goed Opgelost!'. Maar volgens Tokmetzis gaan verreweg de meeste voorbeelden op deze site over efficiënter werken, en niet zozeer over het afschaffen van regels.
Desondanks toont het kabinet zich optimistisch. Vandaag schrijven de ministers Henk Kamp (Economische Zaken), Stef Blok (Wonen) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer dat bedrijven en burgers de komende jaren flink gaan besparen doordat zij aan minder regels hoeven te voldoen. Voor bedrijven komt de verwachte besparing op 1,3 miljard euro en voor burgers op 400 miljoen.
Tokmetzis heeft er een hard hoofd in. "Ik vind het knap hoe ze dat hebben berekend. En Rutte heeft het al eerder gezegd, maar onder zijn bewind is het aantal regels met 30 procent toegenomen, dus ik vind het knap als het nu in één keer wel lukt, en dat je er ook zo'n cijfer aan kan plakken." Bovendien, vervolgt hij, levert het afschaffen van regels ook weer gedoe op en zijn vaak ook weer uitzonderingen nodig, met alle nieuwe regeltjes van dien.
Regeldruk
Het ministerie van Economische Zaken, dat over de regeldruk in Nederland gaat, geeft aan dat het berekenen van het aantal regels iets anders is dan het meten van regeldruk. "Je kunt wel twee regels samenvoegen, zodat er één regel minder is, maar dan verandert er niets. Dit kabinet heeft de regeldruk met 1 miljard euro verlaagd. In deze kabinetsperiode zal daar nog 2,5 miljard euro bijkomen'', zegt een woordvoerder van het ministerie.
In het regeerakkoord is afgesproken dat in totaal 2,5 miljard euro moet worden bespaard door onnodige of lastige regels af te schaffen. De eerste 1,7 miljard euro aan besparingen heeft nu vorm gekregen. In het voorjaar van 2014 zal het kabinet laten weten waar de overige besparingen - ter waarde van 750 miljoen euro - nog gevonden zullen worden.
Kenteken- en rijbewijzen
Een van de besparingen wordt gerealiseerd doordat kentekenbewijzen sneller worden afgegeven. Er komen in totaal 3000 loketten om nieuwe voertuigen op naam te zetten in plaats van de huidige 800. Ook wordt het makkelijker om een auto digitaal op een andere naam te zetten. Een ander voorbeeld is het verhogen van de keuringsleeftijd voor een rijbewijs van 70 naar 75 jaar. Dat scheelt vooral burgers tijd en geld, stelt het kabinet.
Volgens minister Kamp zijn de afgelopen jaren al forse stappen gezet om de regeldruk te verminderen, maar kan het nog beter. In de vorige kabinetsperiode werd 1 miljard euro bespaard en volgens Kamp is het mogelijk om dat "tenminste te verdubbelen''. Minister Plasterk wil er vooral voor zorgen dat burgers met goede plannen niet struikelen over regels. "De overheid moet veel meer ruimte bieden aan mensen'', vindt hij.