Nieuws6 jan '13 19:20

P.A.T.R.I.O.T.'s voor dummies

Auteur: Mijke Hurkx

Morgen vertrekken de Patriots richting de Turkse grens met Syrië. Het zijn enorme wapensystemen: units met raketten. In de volksmond heten ze ook wel 'antiraketraketten', maar wat doen ze precies?

P.A.T.R.I.O.T., het woord is een afkorting en staat voor Phased Array Tracking to Intercept On Target. Het wapensysteem volgt en onderschept een doel met een elektronisch gestuurde radarbundel.

Complex
Het zijn complexe systemen, ook voor de bemanning. Daarom gaan 360 Nederlandse militairen mee die een uitgebreide opleiding hebben gevolgd. Tenminste, dat wordt beweerd.

Luchtverdediging
Met het wapensysteem heeft een militair de regie over de luchtverdediging vanaf de grond tot ongeveer 20 kilometer hoogte. De Patriot biedt niet alleen bescherming tegen aanvallende vliegtuigen en helikopters, het is ook een effectief afweermiddel tegen ballistische raketten. Dat zijn raketten die worden gelanceerd om een explosieve lading naar een vooraf bepaald doel te brengen. Raketten zoals de Scud.

Twee soorten
De Patriots die Nederland stuurt, hebben twee soorten raketten. Met de één kun je aanstormende raketten vernietigen, met de ander kun je vliegtuigen neerhalen en een no-fly-zone handhaven. Het is met de Patriots mogelijk om meerdere doelen tegelijk te raken.  

Golfoorlog
Sinds 1987 beschikt Nederland over dit wapensysteem. De Patriot werd vooral bekend tijdens de Golfoorlog in 1991 toen Nederlandse Patriots werden ingezet in Turkije en Israël. In 2003 zijn nog eens 3 Patriotsystemen verplaatst naar Turkije om de steden Dyarbakir en Batman te beschermen tegen aanvallen vanuit Irak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen