Nieuws13 dec '12 11:25

Hennis: internationale samenwerking pure noodzaak

Auteur: BNR Webredactie

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil de komende jaren verder inzetten op internationale samenwerking. Het is volgens Hennis-Plasschaert de pure noodzaak en "de enige weg voorwaarts".

Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens de behandeling van de begroting van haar ministerie.

Volgens haar staat de deur naar internationale samenwerking "al wagenwijd open''. Ze zet het traject dat is ingezet door haar voorganger Hans Hillen door, maar gaat het traject ook "verbreden en verdiepen''. Internationale samenwerking is volgens haar een pure noodzaak en "de enige weg voorwaarts''.

Benelux en Duitsland
Ze zet in op meer samenwerking binnen de Benelux en met Duitsland. Ook wil ze kijken hoe de band met Noorwegen en Denemarken kan worden aangehaald. In haar toekomstvisie op de krijgsmacht die eind volgend jaar gereed moet zijn, krijgt samenwerking binnen de EU en de NAVO een "duidelijke rol''.

In die visie zal ze ingaan op het toekomstige ambitieniveau van de krijgsmacht. Ze waarschuwde alvast wel dat die ambitie moet passen bij de middelen die haar departement ter beschikking staan. Anders krijg je luchtkastelen, aldus de minister. De Tweede Kamer moet zich volgens haar herkennen in het toekomstbeeld dat ze gaat schetsen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen