Nederlandse patriots onderweg naar Turkije
160 vrachtwagens plus nog eens 60 zeecontainers. Vandaag vertrekt het materiaal van twee patrioteenheden van de kazerne in Vredepeel in Limburg, via de Eemshaven, naar Turkije.
De luchtverdedigingseenheid moet samen met twee Amerikaanse en Duitse eenheden Turkije gaan beschermen tegen mogelijke aanvallen met scud-raketten uit Syrië. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.
Raketten
De missie is eind van de maand operationeel. Morgen vertrekken de kwartiermakers naar Adana. Middendorp vertelt voor de microfoon van verslaggever Martijn de Rijk: "Voor ons geldt het motto: één voor allen, allen voor één. Als een bondgenoot zich bedreigd voelt en zijn territorium bedreigd wordt - of zich bedreigd voelt in haar territorium - dan komen wij om te helpen. Dat is de afweging die de Navo heeft gemaakt. Dit keer gaat het om een heel specifieke dreiging, een dreiging van ballistische raketten."
Kogel uit de lucht halen
Er zijn maar een paar landen die zich daartegen kunnen verdedigen, gaat Middendorp verder. "Nederland is een van de drie die over deze unieke eenheden en capaciteiten beschikt. Het is echt zeer specialistisch werk. Je moet je voorstellen dat je eigenlijk met een kogel een kogel uit de lucht schiet. Zo nauw komt dat. Met duizenden kilometers per uur komen ze op elkaar af. En dan toch zo trefzeker raketten uit de lucht halen: dat is echt indrukwekkend."
Dat zegt ook oud-generaal Frank van Kappen: "Het is een heel complex wapensysteem. Dat kun je niet bedienen met twee jaar lagere school en 3 danslessen. Je hebt daar heel hoog gekwalificeerd personeel voor nodig."
Kat in het nauw
Hoe reëel de dreiging ter plekke is? Middendorp: "De situatie in Syrië is natuurlijk heel onvoorspelbaar. We hebben gezien dat het regime al diverse scud-raketten heeft ingezet, ook tegen de eigen burgers. Die raketten hebben een bereik van honderden kilometers en kunnen met gemak ook in een Turkse stad terechtkomen. Er is niet echt een intentie om Turkije aan te vallen, maar je weet nooit wat een kat in het nauw allemaal doet. In ieder geval voelt Turkije zich bedreigd en heeft het de hulp van de Navo gevraagd."
Oud-generaal Van Kappen houdt er rekening mee dat de scud-raketten chemisch of biologisch geladen zijn. "De kans is laag, maar er zijn wel zulke wapens in Syrië, dat hebben ze zelf toegegeven. Ik hoop dat ze niet zo krankzinnig zijn, maar je kunt de scud-raketten daarmee laden."
Symbolisch
Van Kappen erkent dat het sturen van de patriots voor een deel symbolisch is. "Het is de NAVO die aantoont: jongens, met ons valt niet te spotten. Dat is inderdaad de politieke component van het geheel. Militair gezien is er altijd een dreiging. Kijk, een artilleriegranaat op je kop krijgen is niet leuk, maar een scud-raket op je kop, dan heb je nog heel wat meer problemen."