Nieuws29 okt '12 12:48Aangepast op 29 okt '12 15:17

Onderhandelaars weer om tafel

Auteur: Marjan van den Berg

Het is geven en nemen voor VVD en PvdA. Dat zeggen leden van beide fracties, die zich de hele ochtend hebben gebogen over de concept-teksten van het regeerakkoord. Inmiddels is het akkoord definitief. Vanmiddag wordt het gepresenteerd.

Informateurs Henk Kamp en Wouter Bos overhandigen het akkoord maandag om 16.00 uur aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Daarna zullen de partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) hun plannen voor de komende regeerperiode toelichten. Het regeerakkoord heeft als motto 'Bruggen slaan' meegekregen.

Na de presentatie van de inhoud van de plannen is het aan de Tweede Kamer om Rutte aan te wijzen als formateur zodat hij zijn tweede kabinet kan samenstellen. Dat gebeurt tijdens een Kamerdebat dat op z'n vroegst dinsdag plaatsvindt. De kandidaten voor de posten van ministers en staatssecretarissen lekten de afgelopen dagen al uit.

Ook een aantal plannen lekte al uit. Maandagmiddag meldde NRC dat het kabinet-Rutte II 5 miljard euro bezuinigt op de zorg, 3 miljard op de sociale zekerheid en arbeidsmarkt en 2,5 miljard op de overheid. In totaal wil de coalitie van VVD en PvdA 16 miljard netto bezuinigen. Er wordt ook geïnvesteerd: 700 miljoen in onderwijs en 400 miljoen in duurzame energie.

Er is ook besloten tot een kinderpardon, meldt de website van de Volkskrant. Minderjarige asielzoekerskinderen die meerdere jaren in Nederland zijn en daardoor hier geworteld zijn, krijgen een verblijfsvergunning.

Fracties
De fracties van VVD en PvdA hebben zich de hele ochtend gebogen over het concept-regeerakkoord waar Rutte en Samsom het zondag over eens waren geworden.

Samsom: "Het was een mooie discussie. De fractie realiseert zich hoe belangrijk dit akkoord is voor Nederland. Ze realiseren zich ook dat er goede punten voor de Partij van de Arbeid in staan, waar we mee verder kunnen." Samsom wilde niet zeggen of de PvdA-fractie wijzigingen had geëist.

Rutte liet in een korte mededeling weten dat de VVD-fractie het concept-regeerakkoord 'evenwichtig' vindt en denkt dat Nederland er sterker mee uit de crisis kan komen.

Reacties


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen