Nieuws21 aug '13 16:22Aangepast op 21 aug '13 17:02

35 jaar cel voor klokkenluider Bradley Manning

Auteur: Harmen Simon Teunis

Klokkenluider Bradley Manning is veroordeeld tot 35 jaar cel. De 25-jarige Amerikaanse militair heeft vertrouwelijke documenten doorgespeeld aan 'onthullingssite' WikiLeaks.

Manning krijgt ook oneervol ontslag. Tegen hem was deze week 60 jaar cel geëist.

BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk: "Er wordt drieënhalfjaar voorarrest van afgetrokken en 112 dagen omdat de rechter heeft gezegd dat hij illegaal slecht is behandeld in de gevangenis. Tot zijn 57e jaar zou hij, als de beroepsprocedures dit gaan bevestigen, in de gevangenis moeten doorbrengen."

De advocaten van Manning vonden 25 jaar celstraf eigenlijk voldoende, zegt Van Wagtendonk. "Maar hier in de VS, in tegenstelling tot in Europa, wordt Manning niet gezien als iemand die het internationale publieke belang heeft gediend. De kans dat hij een zware straf zou krijgen, was groot."

Leven na zijn straf
Dat de opgelegde straf lager is dan de eis van het OM is opmerkelijk. “Deze militaire rechter heeft kennelijk in aanmerking genomen, wat zijn advocaten hebben gezegd. Namelijk dat Manning toch een leven moet kunnen leiden nadat hij zijn straf heeft uitgezeten. Het is ook zo dat na een derde deel van de straf die hij moet uitzitten, het voor hem en zijn advocaten mogelijk wordt om vrijlating te vragen voor goed gedrag en dergelijke."

Manning hoeft zelf niet in beroep te gaan, zegt Van Wagtendonk. “In de militaire rechtspraak is het zo dat er minstens twee lagen automatische beroepsprocedures in gang worden gezet, waarbij allerlei militaire hoge officieren zich gaan beraden over deze straf.”

Schuldig aan 20 aanklachten
Manning werd eind juli al schuldig bevonden aan 20 aanklachten, onder meer spionage. Manning werd in mei 2010 gearresteerd in Irak.

Daar was hij gestationeerd toen hij onder meer de geruchtmakende video Collateral Murder doorspeelde. Daarin is te zien hoe Amerikaanse gevechtshelikopters in 2007 burgers beschieten in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Grootste lek van vertrouwelijke informatie
Manning lekte ook honderdduizenden andere documenten, onder meer zogeheten 'cables', diplomatieke berichten. Het was het grootste lek van vertrouwelijke informatie in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Hij werkte vanaf 2009 in Irak als militair bij de inlichtingenafdeling. Hij had zo toegang tot een enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie.

Manning zit sinds 2010 achter de tralies, waar hij volgens mensenrechtenorganisaties zeer slecht werd behandeld. In hetzelfde jaar was WikiLeaks begonnen met het publiceren van de door Manning gelekte vertrouwelijke documenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen