Nieuws5 apr '13 09:50

'Overbodige dna-tests maken vlees onbetaalbaar'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Eten wordt steeds duurder doordat in gerechten waarin rundvlees zou moeten zitten, soms paardenvlees is verwerkt. Om zulke misstanden aan het licht te brengen worden nu dna-tests uitgevoerd, die 1000 euro per test kosten.

IJsbrand Velzeboer, expert op het gebied van voedselveiligheid, zegt dat vlees hierdoor bijna onbetaalbaar wordt. "Zeker als iedereen die tests gaat doorberekenen. Maar het lollige is dat die tests eigenlijk helemaal niet nodig zijn."

Volgens Velzeboer is er een makkelijkere manier om met zekerheid te kunnen zeggen wat voor vlees je in de kuip hebt. "Als je goed weet wat in je eigen voedselketen gebeurt – als je de leveranciers goed kent – dan is er eigenlijk niets aan de hand en hoef je ook niet te testen. Bovendien schrijft de wetgeving ook niet voor dat je moet testen. Je moet je gewoon aan de wet houden en netjes etiketteren."

Dat het zover is gekomen dat paardenvlees in producten zat verwerkt, komt volgens hem door een tweetal dingen. "Door de prijsdruk enerzijds van de grondstoffen in het algemeen en de onwil van de consumenten om echt voor kwaliteit te betalen." Maar daar mag je niet alle schuld op schuiven, zegt Velzeboer.

Wazige herkomst
Toch wordt het door die prijsdruk steeds moeilijker om betaalbaar vlees op tafel te zetten.

"Je raakt genoodzaakt om uit heel verre landen je grondstoffen te halen. Des te waziger wordt daardoor ook de herkomst. En dan moet je maar vertrouwen op de bruine of blauwe ogen van iemand in Zuid-Amerika en dat wordt een stuk lastiger. Je moet dan echt in de consumentenverpakking gaan testen en dat is heel duur."

Gebrek aan vertrouwen
Dick Veerman van brancheplatform Foodlog zegt vandaag in de Telegraaf  dat een gebrek aan vertrouwen zorgt voor geldverslindende procedures. Maar dat is Velzeboer maar ten dele met hem eens. "Je moet gewoon meer verstand hebben van de productieketen", reageert hij. "Het is meer een ver van mijn bed-show voor veel mensen aan het worden. We vertrouwen alleen maar exportdocumenten en het papierwerk. Als dat maar in orde is, dan willen we dat wel accepteren."

Los van de dna-tests wordt voedsel hoe dan ook duurder, omdat de hele voedselketen op orde gebracht moet worden. "Het wordt absoluut duurder. Het zou niet snel verdubbelen maar 10 procent heb je zo te pakken. Dat is een behapbare prijsstijging, maar het wordt er niet leuker op. Kip bijvoorbeeld zou wel eens fors duurder kunnen worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen