Nieuws19 nov '12 13:39

Friso: tekenen van gering bewustzijn

Auteur: Anne-Greet Haars

Prins Friso vertoont sinds kort af en toe tekenen van "zeer gering bewustzijn''. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

De prognose blijft erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is.

De veranderde toestand, die bekendstaat als 'minimal consciousness', doet zich sinds kort voor. Deze toestand is het eerste niveau boven de vegetatieve staat.

Namens de Koninklijke Familie deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee:

De RVD heeft sinds het ski ongeluk van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso aangegeven dat er mededeling zou worden gedaan van medisch significante veranderingen in de toestand van de Prins. Sinds kort toont Prins Friso af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn; deze toestand staat bekend als "minimal consciousness". De prognose blijft erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is.

De Koninklijke Familie, en vooral het gezin van Prins Friso, is dankbaar voor betoonde terughoudendheid van de media sinds het ongeluk van de Prins. Zij verzoekt de media om de privacy van het gezin te blijven respecteren.

Prinses Mabel wil nogmaals de vele mensen danken die steunbetuigingen hebben gestuurd. "Dit is de zwaarste periode van mijn leven. Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd."

Ongeluk
De prins werd op 17 februari tijdens een skitocht in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine. Hij kreeg lange tijd geen zuurstof en raakte in coma. Na enkele dagen te hebben gelegen in een hospitaal in Innsbruck, wordt hij sinds begin maart verzorgd in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.

Lange tijd was er volgens de RVD geen verandering in de toestand van de prins. Eind september meldde Desmond Tutu, vriend van prinses Mabel, in een uitzending van Nieuwsuur dat Friso zijn ogen opende en glimlachte toen zijn vrouw hem begroette. Wanneer dat zou zijn gebeurd, bleef onduidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen