Nieuws2 mei '13 09:10

Duitsers en foute Hollanders niet herdacht op 4 mei

Auteur: BNR Webredactie

Duitsers, SS'ers en foute Nederlanders worden niet herdacht op 4 mei. Dat maakte Jan van Kooten, de directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, donderdag duidelijk in een interview met Trouw.

"Je moet op 4 mei niet de daders herdenken. We herdenken de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties'', stelt de directeur. Volgens hem worden ook geallieerden niet herdacht. "Maar het is heel begrijpelijk dat mensen ook aan hen denken.''

Onduidelijkheid
Volgens Van Kooten ontstond vorig jaar wat onduidelijkheid over wie er nu worden herdacht tijdens dodenherdenking, doordat een gedicht verkeerd werd geïnterpreteerd. Het bewuste gedicht van de 15-jarige Auke de Leeuw ging over zijn oudoom die zich aansloot bij de Waffen SS en sneuvelde. Van Kooten laat weten dat er niets mis was met het gedicht, maar dat het toch werd teruggetrokken om commotie te voorkomen.

Over de herdenking in Vorden, waar een stoet met een officiële vertegenwoordiging van de gemeente langs Duitse graven zal lopen op 4 mei, houdt Van Kooten zich op de vlakte. "In Vorden lopen twee dingen door elkaar. Eerst is er de herdenking met kranslegging en twee minuten stilte. Na afloop volgt een wandeling. Alleen wie dat wil, loopt mee. Elke oorlog gaat gepaard met slachtoffers aan beide zijden, dat wil men daar blijkbaar laten zien.''

Geen richtlijnen
Wel benadrukt hij dat zijn Comité de organisatoren van alle lokale herdenkingen oproept om alleen de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken. "Dat hebben we ook tegen Vorden gezegd.'' Richtlijnen voor de herdenkingen die in heel het land worden gehouden, komen er niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen