Nieuws12 jun '13 00:00Aangepast op 12 jun '13 11:04

Geen nieuws van het Griekse nieuwsfront

Auteur: Thijs Baas

Opnieuw een Europese primeur voor de Grieken: het land zal het voortaan moeten doen zonder publieke omroep. De regering van het toch al aangeslagen land heeft de stekker uit de publieke omroep getrokken. De gebouwen zijn bezet door demonstranten en er is veel politie op de been, meldt correspondent Nikos Lanser.

Alle tv-zenders gingen dinsdagavond laat op zwart en op de radiozenders is nog uitsluitend ruis te horen. Gelukkig ontkomt Lanser aan de misère. Hij doet namens BNR verslag van een verslagen beroepsgroep die eigenlijk zelf de verslaggeving ter hand zou moeten nemen.

Demonstranten
Lanser spreekt van een 'vreemd gevoel', dat associaties met een 'junta anno 2013' oproept. Er zijn veel demonstranten op de been, meldt hij. De officiële reden om de stekker uit de publieke omroep te trekken zijn bezuinigingen. De 'publieken' staan immers al jaren te boek als organisaties die "niets anders doen dan geld verbranden".

Privatisering is ook hier het toverwoord. Een mogelijke doorstart zal hooguit mogelijk zijn met een fractie van het huidige personeel, maar dat brengt de komende maanden de publieke radio en televisie nog niet terug. En een alternatief is er momenteel niet, meldt Lanser: de commerciële zenders staken. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen