Nieuws7 aug '13 16:04Aangepast op 7 aug '13 18:13

President Egypte: bemiddeling mislukt

Auteur: BNR Webredactie

De internationale bemiddelingspogingen om een einde te maken aan de politieke crisis in Egypte, zijn mislukt. Dat heeft interim-president Adli Mansour woensdag laten weten.

Hij stelt de Moslimbroederschap verantwoordelijk voor de mislukking en voor de gevolgen daarvan.

Begin vorige maand zetten de strijdkrachten na grote demonstraties tegen diens bewind president Mohamed Mursi af, die uit de Moslimbroederschap was voortgekomen. In de weken daarna waren er betogingen van voor- en tegenstanders van de afzetting. Bij gevechten tussen de veiligheidsdiensten en aanhangers van de broederschap kwamen honderden mensen om het leven.

Timmermans vreest nieuwe rellen in Egypte
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is bang dat het mislukken van het overleg kan leiden tot nieuwe bloedige confrontaties tussen aanhangers van de Moslimbroederschap en het leger. Timmermans zei dat woensdag aan het einde van een bezoek aan Egypte, op de dag dat het overleg tussen regering en Moslimbroederschap mislukt werd verklaard.

"Ik vind dit een ernstige patstelling. Vandaag loopt de ramadan af, morgen is het Suikerfeest en de dagen erna zou men wel eens meer demonstraties kunnen krijgen en meer reactie daarop. Daar maak ik me zorgen over. Het risico bestaat dat als er meer mensen de straat op gaan, dan de neiging bij leger groter wordt om de straat leeg te vegen. Dat wordt riskant'', aldus de minister tegen het ANP.

Nieuw bloedvergieten
Dinsdag waarschuwden ook twee Amerikaanse Republikeinse senatoren, John McCain en Lindsay Graham, dat het stuklopen van de gesprekken zou kunnen leiden tot nieuw bloedvergieten. De Egyptische autoriteiten zouden hun geduld verliezen en er niet voor terugdeinzen de protesten van Mursi-aanhangers met geweld op te breken. Afvaardigingen van de VS, Qatar, de Europese Unie en de Verenigde Arabische Emiraten hebben getracht de crisis te bezweren.

De gerespecteerde Egyptische onderwijsinstelling al-Azhar wil volgende week met een bijeenkomst proberen de situatie te verbeteren. Volgens staatspersbureau MENA wil Al-Azhar mensen uitnodigen die ideeën hebben om een einde te maken aan de huidige crisis. "Er zijn wat voorstellen van waaruit we kunnen beginnen met nationale verzoening'', zei een woordvoerder van Al-Azhar woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen