De correspondente en de bizarre burgerarrestatie
Aan de uiteindelijk vrij abrupte vrijlating van Midden-Oosten-correspondente Rena Netjes ging een etmaal vol moeizame communicatie, valse beschuldigingen en vieze politiecellen vooraf. Een korte bloemlezing van een burgerarrestatie, in citaten en moeizame telefoongesprekken.
Toen BNR's hoofdredacteur Sjors Fröhlich meldde dat uiteindelijk ook minister Frans Timmermans aankondigde in actie te komen, had Netjes het ergste al achter de rug, al bleek dat pas achteraf. "Ik vind het zelf niet helemaal correct, to put it mildly, om van een journalist de gsm leeg te halen, want dat zijn gewoon je bronnen. Dat is wel gebeurd en dat brengt haar nu waarschijnlijk wel in de problemen. Ze is nu niet bereikbaar op haar eigen telefoon, n ze leent nu telefoons van mensen om haar heen."
Elk moment
Bezwaar aantekenen kan niet volgens de Egyptische wet. "Ik heb een heel team van advocaten om me heen en iedereen zegt dat het niet al te lang meer zal duren. We wachten op wat de rechter beslist en daar gaan de advocaten op reageren. Het kan elk moment gebeuren, het lijkt erop dat er binnen een half uur een uitspraak komt."
Behalve over juridische ondersteuning heeft Netjes ook over diplomatieke steun niet te klagen. "De ambassadeur heb ik vanochtend uitgebreid gesproken en ik merk dat hij er alles aan doet en er door zijn inspanningen allerlei dingen in gang worden gezet. Ik ben hem enorm dankbaar."
Kamervragen
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil Kamervragen stellen aan minister Timmermans. "Ik wil ook van hem weten wat hij gaat doen om Netjes te helpen met de arrestatie. Nu mondeling bespreken met zo veel aandacht kan averechts werken voor de zaak. Ik wil wel een brief van Timmermans waarin hij zegt wat hij allemaal doet. Dat zij plotseling wordt opgepakt doet heel veel vragen rijzen over de persvrijheid. Hij lijkt het goede te doen maar een beetje extra aandacht kan volgens ons geen kwaad."
Onder Mubarak was dit nooit gebeurd, in ieder geval is het een schrikbarend incident. "Ik hoop dat het antwoord van Timmermans snel komt, maar eigenlijk hoop ik natuurlijk dat Rena Netjes vanavond al vrij is."
Bevriende journalisten
Netjes heeft de hele nacht in de cel gezeten. Vanochtend even na elven slaagde zij er in contact te leggen met bevriende journalisten in Nederland. Netjes probeerde zo snel mogelijk een advocaat aan haar zijde te krijgen.
Op het moment van de arrestatie was ze bezig met een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte. De hoofdredactie van BNR zoekt contact met andere opdrachtgevers van Netjes om de situatie te bespreken.
Netjes: gevangenis berucht
Rond half 1 kreeg BNR telefonisch contact met Netjes. Zij vertelde vanuit de rechtbank waar ze op dat moment was: "Ik heb vannacht in de cel doorgebracht. De gevangenis is berucht, omdat er heel veel verkrachtingsverhalen naar buiten komen. Lekker geslapen heb ik zeker niet, maar gelukkig is er niets gebeurd. De vloerbedekking is bedekt met sigarettenpeuken, er is een vies toilet. Er is een wasbak en een douche waar ik ook maar niet onder ga. Ik hóóp dat ze me vandaag vrijlaten, maar het kan ook zijn dat ze me nog dagen vasthouden."
Geen perskaart
Over de reden van haar arrestatie vertelt Netjes: "Ik ben met een artikel bezig met over jeugdwerkloosheid en ik kwam langs een coffeeshop waar ik een aantal jongeren zag rondhangen.'' Omdat het haar een goed plan leek enkele jongeren te interviewen, sprak ze hen aan. Netjes: "Ik had mijn perskaart niet mee. Wel een oude, maar niet een nieuwe. Er kwam een man, de eigenaar van de zaak, naar me toe die vroeg of hij mijn paspoort mocht zien."
'Gevaar voor staatsveiligheid'
Netjes ging erbij zitten nadat de eigenaar van de coffeeshop had gezegd dat hij haar wel wilde helpen. "Ik wilde mijn paspoort terug, maar kreeg het niet. Toen zei hij dat het nergens op slaat dat ik nu verhalen over Egypte maak. Het komt erop neer dat hij niet wilde dat ik een verhaal over jeugdwerkloosheid maak. Hij heeft een aanklacht tegen mij opgesteld waarin allemaal leugens staan dat ik de westerse cultuur zou willen opleggen, dat ik een gevaar was voor de staatsveiligheid: allemaal van dat soort dingen."
Dan: "Ik moet nu maar het tegendeel bewijzen. Ik wilde een aanklacht tegen hem indienen, omdat hij mijn paspoort innam, maar dat mocht niet."
Netjes heeft uitgebreid gesproken met de Nederlandse ambassadeur in Egypte. "Die zal er achter de schermen alles aan doen, dat weet ik zeker."