Nieuws26 dec '12 19:02Aangepast op 26 dec '12 23:40

Gestresst tot in de haarvaten

Auteur: Thijs Baas

Je kunt aan iemands haar zijn of haar stressniveau afmeten. Niet met het blote oog, weliswaar, maar wel als je een plukje meeneemt naar het laboratorium.

En dan kun je ook zien wannéér iemand stress had, legt Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC uit. "Stress is eigenlijk een heel biochemisch proces. In die zin dat het lichaam allemaal stresshormonen aan gaat maken. e belangrijkste kun je inderdaad terugvinden in het haar. Het gaat om een paar dagen tot weken hele forse stress dat je kunt terugzien in haar."

Hoofdhuid
Wat getest wordt is een heel klein plukje haar heel dicht bij de hoofdhuid. Door dat plukje haar per centimeter te verknippen is het mogelijk om per maand te zien hoe het gemiddelde stresshormonenniveau in de betreffende maand was. Daarvoor is een biochemische test nodig, waarbij met een bepaald goedje het stresshormoon uit het haar te halen is en dat de volgende dag kan worden gemeten.

Als iemand lang haar heeft is het ook mogelijk om te zien of iemand een tijd geleden heel veel stress had. "Waar we het toepassen is bijvoorbeeld onderzoek naar depressie. Een ander gebied is overgewicht. Er lijkt een verband te bestaan tussen stresshormonen en overgewicht te zijn."

Ploegendiensten
Maar ook van iets onregelmatigs als ploegendiensten kan je stresshormoon danig in de war raken. "Mensen die in nachtdiensten werken blijken een veel hoger stresshormoonniveau in hun haar te hebben dan mensen die in dagdienst werken. En het bleken ook nog eens de mensen die juist overgewicht hadden. Het stresshormoon cortisol is ook heel duidelijk gerelateerd aan iemands gewicht.

Het grote voordeel ten opzichte van bloed en speeksel is dat die alleen maar iets kunnen zeggen over het stressniveau op één specifiek moment, zegt Van Rossum. "Dan weet je niet: hoe zit iemand nou chronisch in zijn stresshormonenniveau."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen