Nieuws6 sep '12 16:29Aangepast op 6 sep '12 18:19

Weekers schiet kleine ondernemers te hulp

Auteur: Marjan van den Berg

De VVD komt kleine ondernemers tegemoet. Op BNR maakte staatssecretaris Frans Weekers een plan bekend voor een uitstelregeling die kleine ondernemers financiële ruimte moet geven.

De staatssecretaris werkt aan een uitstelregeling voor loonbelasting en btw, waarbij de fiscus zich soepeler opstelt ten opzichte van kleine ondernemers. "Ik krijg veel signalen dat kleine ondernemers in liquideitsproblemen zitten. Zij worden ook niet geholpen door de bank. Wat ik niet wil, is dat ondernemers zo maar het vloerkleed onder de voeten wordt weggetrokken", aldus Weekers.

Middels de regeling kunnen zij een kwartaal uitstel krijgen om orde op zaken te stellen. Het plan moet nog volledig worden uitgewerkt, maar het gaat volgens Weekers om bedragen tussen 10- en 15-duizend euro.

Vooral het btw-tarief, dat per 1 oktober gaat stijgen, kan ondernemers in de problemen gaan brengen, zo verwacht de staatssecretaris. Het was, zo legt uit hij, kiezen tussen twee kwaden. "We hebben uiteindelijk gekozen voor het minste kwaad. Dat is tijdelijk de belasting verhogen om daarmee te voorkomen dat Nederland fors hogere rentes betaalt." In dat laatste geval had het bedrijfsleven eveneens moeten bloeden, stelt Weekers.

Verder onderstreept hij dat de maatregel tijdelijk is, "en dat het geld wordt teruggegeven aan de burger en het bedrijfsleven in 2014 en 2015. Dat betekent dat we dan ook bijvoorbeeld de arbeidskorting fors kunnen verlagen om werken aantrekkelijker te maken. Daar profiteren werkgevers ook van."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen