Obama voor het eerst als president naar Israël
Voor het eerst in zijn presidentschap bezoekt president Barack Obama deze week Israël en de Palestijnse gebieden. Zijn belangrijkste doel is het verbeteren van de moeilijke relatie met Israël.
"Opiniepeilingen geven aan dat de Israëlische bevolking Obama wantrouwt. Ze zijn in ieder geval in hem teleurgesteld", vertelt Amerika-correspondent Reinout Wagtendonk. "En ook de Palestijnen zijn teleurgesteld in het gebrek aan makelaarschap van de Amerikaanse regering om het vredesproces weer op gang te krijgen."
Van Wagtendonk vertelt dat het bezoek vooral heel symbolisch is. "In Washington wordt gezegd dat we politiek gesproken niets van het bezoek moeten verwachten. Het gaat er echt om dat Benjamin Netanyahu en Obama weer wat beter door één deur kunnen."
Romney
In de Amerikaanse presidentsstrijd eind 2012 heeft Benjamin Netanyahu openlijk Mitt Romney gesteund. "Hij zal zelf tegenspreken dat het openlijk is gebeurd, maar het was gewoon heel duidelijk dat hij had gehoopt dat Romney president zou worden."
"Maar Netanyahu heeft zelf ook net verkiezingen gehad en is daar niet zonder kleerscheuren uitgekomen. Zijn positie is daardoor een beetje door verzwakt. Dus waarschijnlijk moet hij ook proberen de koers tussen de twee zien op te lossen. Dus er komt wel wat uit het bezoek, maar waarschijnlijk niet dat het hele vredesproces op de rails staat."
Iran
Van Wagtendonk verwacht dus dat het vooral zal gaan om een verbetering van de persoonlijke verhouding tussen Obama en Netanyahu. Maar er zal ongetwijfeld achter de schermen worden gesproken over Iran, en mogelijk worden er zelfs openbare uitspraken over gedaan. "Vorig jaar heeft Netanyahu bij de Verenigde Naties heel duidelijk een rode lijn getrokken. Hij zei dat Iran aan het einde van deze lente een atoomwapen zou hebben. Dat klonk zeer dreigend. Obama heeft laten weten dat ze die soep niet zo heet opgediend zien. Vorige week zei hij in een interview dat de Amerikanen denken dat het nog een jaar of langer duurt."
Maar de situatie is inmiddels een beetje veranderd, vervolgt Van Wagtendonk. "Je ziet duidelijk dat de Israëliërs minder agressief zijn in hun uitspraken richting Iran en dat komt waarschijnlijk door die verzwakte positie van Netanyahu. En Obama, waarvan juist werd gezegd dat hij Iran te gemakkelijk hun gang liet gaan, heeft nu juist wel het initiatief genomen. Dus dat komt mogelijk ook uit het bezoek: dat Obama duidelijk gaat zeggen de problemen met Iran op te gaan lossen."