Nieuws23 dec '12 08:42Aangepast op 23 dec '12 20:14

Egyptenaren zouden grondwet hebben goedgekeurd

Auteur: Fleur de Bruijn

Volgens het Moslimbroederschap heeft in totaal 64 procent van de Egyptische kiezers de nieuwe ontwerpgrondwet goedgekeurd.

Dat zou blijken op basis van de eerste, nog niet officiële, tellingen. De definitieve uitslag wordt maandag verwacht.

Een deel van het referendum werd vorige week al gehouden. Toen zou een kleine meerderheid van de kiezers voor de door islamisten opgestelde wet hebben gestemd, bleek toen uit peilingen.

Tijdens de tweede ronde afgelopen zaterdag zou 71 procent 'ja' gestemd hebben, aldus het broederschap. Op beide dagen kwam ongeveer de helft van Egyptes 51 miljoen stemgerechtigden opdagen.

Verdeeldheid
Ook uit eerste tellingen van de oppositie zou blijken dat de omstreden wet is goedgekeurd. "Uit onze voorlopige resultaten kunnen we opmaken dat het een 'ja' is. De islamisten leiden het land, organiseren de verkiezing en beïnvloeden de burgers, dus wat hadden we anders kunnen verwachten?", aldus een medewerker van het Nationale Reddingsfront.

Hij vreest dat de uitslag voor nog meer verdeeldheid in het land zal zorgen.

Ontwerp Mursi
Er is kritiek op de ontwerpgrondwet van de Egyptische president Mursi, omdat hij het ontwerp gehaast heeft laten opstellen. Tegenstanders van de politieke ambities van de broederschap, onder wie christenen, seculieren en liberalen, zien in het project een schaamteloze poging van Mursi zijn macht als een nieuwe dictator te verankeren.

De voorlopige uitslag zou blijken op basis van de eerste, nog niet officiële, tellingen. De definitieve uitslag wordt maandag verwacht.

Gerelateerde artikelen