Nieuws15 dec '12 19:56

Oppositie Egypte: fraude bij referendum

Auteur: Fleur de Bruijn

De oppositie in Egypte beschuldigt de Moslim Broederschap, de groepering waaraan president Mohamed Mursi verbonden is, ervan te frauderen met de stembiljetten tijdens het referendum over de omstreden nieuwe grondwet.

Volgens de oppositie, verenigd in het Nationaal Bevrijdingsfront, werden bij een stemlokaal in Caïro christenen gehinderd om hun stem uit te brengen en waren er ondeugdelijke stembiljetten in omloop.

Volgens christenen en liberalen moet de nieuwe grondwet de weg effenen voor een islamitische interpretatie van de wetten.

Eerste ronde
De stemlokalen blijven zaterdag twee uur langer open dan eerder was bepaald. Ze sluiten nu om 20.00 uur Nederlandse tijd. Volgende week zaterdag is de tweede ronde.

Egypte houdt zaterdag een referendum over een nieuwe grondwet. Ruim 50 miljoen Egyptenaren kunnen vandaag of op 22 december het ontwerp van de grondwet goed- of afkeuren.

Kritiek op grondwet
Er is kritiek op de grondwet omdat Mursi het ontwerp gehaast heeft laten opstellen. Tegenstanders van de politieke ambities van de broederschap, onder wie christenen, seculieren en liberalen, zien in het project een schaamteloze poging van Mursi zijn macht als een nieuwe dictator te verankeren.

Hervormingen
Mursi heeft benadrukt dat hij haast heeft met de wetgeving omdat de rechterlijke macht hem steeds dwarsboomt. Hij zegt anders niet de 'hervormingen waar de revolutie vorig jaar op aanstuurde' te kunnen doorvoeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen