Nieuws15 dec '12 09:33Aangepast op 15 dec '12 21:12

Verdeeld Egypte naar de stembus

Auteur: Anne-Greet Haars

Wegens de hoge opkomst bij het referendum in Egypte over de omstreden grondwet blijven de stemlokalen nog eens twee uur langer open.

In totaal blijven de stembureaus vier uur langer open. Kiezers kunnen er nu tot 23 uur lokale tijd (22 uur Nederlandse tijd) terecht, aldus de BBC.

Egypte houdt vandaag een referendum over een nieuwe grondwet. Ruim 50 miljoen Egyptenaren kunnen vandaag of op 22 december het ontwerp van de grondwet goed- of afkeuren. 

De oppositie in Egypte beschuldigt de Moslim Broederschap, de groepering waaraan president Mohamed Mursi verbonden is, ervan te frauderen met de stembiljetten tijdens het referendum over de omstreden nieuwe grondwet.

Meerderheid rechters
Vandaag gingen de stembussen open in Caïro en Alexandrië. "Het probleem is dat de grote meerderheid van de rechters, die normaal gesproken toezicht moeten uitoefenen op de stembureaus, heeft gezegd dat ze niet meedoen. Toen heeft de president besloten om het in twee rondes te doen, zodat zogenaamde vrijwilligers van het moslimbroederschap en ook van seculiere partijen toezicht houden", vertelt Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de universiteit van Tilburg.

Kritiek op Mursi
De afgelopen dagen braken overal in Egypte vechtpartijen uit tussen voor- en tegenstanders van president Mohamed Mursi: het land is tot op het bot verdeeld.

Er is kritiek op de grondwet omdat Mursi het ontwerp gehaast heeft laten opstellen. Tegenstanders van de politieke ambities van de broederschap, onder wie christenen, seculieren en liberalen, zien in het project een schaamteloze poging van Mursi zijn macht als een nieuwe dictator te verankeren.

Mursi heeft benadrukt dat hij haast heeft met de wetgeving omdat de rechterlijke macht hem steeds dwarsboomt. Hij zegt anders niet de "hervormingen waar de revolutie vorig jaar op aanstuurde'' te kunnen doorvoeren.

Proteststem
De Ruiter zou niet willen uitsluiten dat Mursi verliest. "Toen Mursi werd verkozen tot president was dat met 51 procent van de stemmen. De president zal toch ook in de nabije toekomst allerlei nare economische maatregelen moeten nemen. Dat weet het volk ook, dus het zou ook een proteststem kunnen worden. Het gaat te ver om er vanuit te gaan dat het een gelopen race is."

Mubarak
De democratische hervormingen die de revolutie van vorig jaar zou wensen, zijn moeilijk terug te vinden in het ontwerp. Het lijkt sprekend op de vorige grondwet uit het regime van Mubarak (1981-2011). De president blijft erg machtig, het staatsapparaat log en de militairen, de belangrijkste pijlers van Mubarak, worden expliciet met rust gelaten.

De extremistische islamisten van de partij al-Nour, die meesurfen op het succes van de broederschap, vinden het ontwerp echter onislamitisch. Daarmee is het voor Mursi niet zeker dat het referendum een 'ja' oplevert.

Gerelateerde artikelen