Nieuws6 nov '12 13:18

Vader Tristan moet getuigen

Auteur: Marjan van den Berg

De vader van Alphen-schutter Tristan moet getuigen in een civiele zaak, net als de medeverdachte van Tristan. Deze medeverdachte zal waarschijnlijk zijn mond gaan houden.

De man die zou hebben geweten van de plannen van Tristan, zal voor de rechtbank in Den Haag geen getuigenverklaring afleggen in de civiele zaak rond de schietpartij. Hij geldt als ook verdachte. "Niemand hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling'', zegt zijn advocaat Job Knoester.

De man zou niet naar de politie zijn gestapt, terwijl hij zou hebben geweten wat Tristan van plan was. Maar volgens Knoester blijkt op geen enkele manier dat de jongen wist dat Van der V. een serieus plan had.

De civiele zaak is aangespannen door twee slachtoffers van het schietdrama vorig jaar in Alphen aan den Rijn. Zij willen een voorlopig getuigenverhoor houden om erachter te komen of er genoeg bewijs is om iemand voor hun schade te laten betalen. Zij vinden dat niet genoeg is gedaan om het schietincident te voorkomen.

Vader
In die zaak moet ook de vader van Tristan als getuige optreden, zo heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Daarnaast moet de voorzitter van de schietvereniging waar Van der V. lid was, komen getuigen, net als de twee slachtoffers zelf.

Eerder vond de rechtbank de getuigenverhoren niet nodig, omdat er al zo veel onderzoeken waren gedaan naar verschillende kanten van het Alphense bloedbad. Maar het gerechtshof staat nu toch een paar verhoren toe om meer duidelijkheid te krijgen over de aansprakelijkheid.

De twee slachtoffers hadden ook de minister van Justitie, de directeur van de GGZ, de korpschef van de politie Hollands-Midden en een hoogleraar informatietechnologie willen horen, maar die verzoeken heeft het hof afgewezen.

Van der V. schoot in april vorig jaar zes mensen en uiteindelijk zichzelf dood in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Zestien personen raakten gewond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen