Nieuws11 jul '11 10:47Aangepast op 11 jul '11 11:59

Twee pogingen tot zelfmoord Van der V.

Auteur: Karin Backx

Tristan van der V, die het bloedblad in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn aanrichtte, heeft in 2008 twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen.

Dat maakte plaatsvervangend korpschef Jaco van Hoorn van het korps Hollands-Midden, maandag bekend tijdens een persconferentie over het drama.
Vervolgen
Het OM gaat ook iemand vervolgen die ervan wordt verdacht dat hij van tevoren wist van de plannen van Van der V.
Dat zegt hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy maandag. De persoon is eerder gehoord als verdachte.
Wapenvergunning
Van der V. kreeg in 2008 ook een wapenvergunning, nadat een eerder verzoek daartoe, in 2005, was afgewezen.
De politie noemt het een voorbereide eenmansactie, zonder medeplichtigen. De daad was niet gericht tegen bepaalde personen.
Drie minuten
Het bloedbad dat Tristan in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn aanrichtte, duurde slechts drie minuten.
Om 12.08 uur parkeerde Van der V. zijn auto bij het winkelcentrum en 3,5 minuut later pleegde hij zelfmoord. In de tussentijd maakte hij vele gewonden en doden.
Schizofreen
De eerste melding bij de politie kwam om 12.09 uur binnen. De eerste politieauto arriveerde om 12.16 uur.
Hoofdofficier van justitie Kitty Nooy liet maandag weten dat de 24-jarige dader schizofreen was. De ziekte gaf zeer waarschijnlijk de doorslag bij zijn actie in De Ridderhof op zaterdag 9 april.
Extra magazijnen
Van der V. kocht zijn semi-automatische wapen op 7 januari. Op 8 april kocht hij drie extra magazijnen in een winkel in Den Haag.
Hij kocht ook een speciale richtkijken voor op het geweer en een kogelwerend vest, dat hij tijdens de schietpartij droeg.
Revolver
Naast het geweer gebruikte hij ook een pistool en een revolver. Met dit laatste wapen schoot hij zichzelf aan het eind dood in de vestiging van Albert Heijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen