Nieuws12 jan '13 20:39

Tientallen verwarde mensen hadden vuurwapen

Auteur: BNR Webredactie

Na de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn is van 37 labiele mannen de wapenvergunning ingetrokken. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

In april 2011 schoot de 24-jarige Tristan van der V. in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn 6 mensen dood en verwondde er 17. Daarna doodde hij zichzelf. Van der V. had psychische problemen en zat enige tijd in een gesloten inrichting.

Na de schietpartij in Alphen was er veel kritiek op de controle van vergunninghouders.

Psychische problemen
RTL vroeg de dossiers op van de 377 vergunningen die de politie sinds het schietdrama tot oktober vorig jaar heeft ingetrokken. In 37 gevallen ging het om mensen met psychische problemen. Zij vertoonden al langere tijd verward gedrag. Soms bleek de politie hier al jaren van te weten.

Alleen de korpsen Haaglanden, Amsterdam en Limburg-Zuid deden zonder directe aanleiding diepgravend antecedentenonderzoek bij vergunninghouders. Daarbij werd over een langere periode ook gekeken naar meldingen van verwaarlozing of agressief gedrag van de wapenbezitter.

Nationale Politie
In een reactie stelt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie dat er wordt gewerkt aan een eenduidige, landelijke aanpak voor de aanvraag van wapenvergunningen. Ook worden de controles volgens hem verbeterd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen