Nieuws4 mrt '13 12:25

Duitsers willen bonussen aan banden leggen

Auteur: BNR Webredactie

Er moet in Duitsland een rem komen op excessieve beloningen voor topmanagers. Dat vinden verschillende politieke partijen in Duitsland.

Joachim Poß, plaatsvervangend fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, wil het 'perverse' bonussysteem aan banden leggen met een bepaling dat bonussen niet hoger mogen zijn dan het salaris. Ook twee andere oppositiepartijen, de linkse partij Die Linke en de Groenen, eisen wettelijke maatregelen tegen excessieve bonussen. Een van de regeringspartijen, de liberale FDP, deed op haar beurt een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van managers.

Nu een grote meerderheid van de Zwitsers zich heeft uitgesproken voor het aan banden leggen van de bonuscultuur, moet er ook in Duitsland een wettelijke rem komen op excessieve beloningen vinden de politici. De sociaaldemocratische SPD eist ook een Europese richtlijn.

Zwitsers
Zo'n 68 procent van de Zwitsers sprak zich bij de volksstemming zondag uit voor een rem op miljoenenbonussen. Aandeelhouders krijgen de macht om hun veto uit te spreken over hoge beloningen voor managers. Gouden handdrukken en aannamepremies waarmee miljoenen euro's zijn gemoeid, moeten zelfs helemaal tot het verleden gaan behoren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen