Nieuws12 jun '13 14:39Aangepast op 12 jun '13 14:58

Consumentenbond wil geschillencommissie luchtvaart nieuw leven inblazen

Auteur: Marjan van den Berg

Passagiers die een conflict hebben met een vliegmaatschappij, moeten naar een geschillencommissie kunnen, vindt de Europese Commissie. De Consumentenbond wil de opgeheven Nederlandse geschillencommissie nieuw leven inblazen.

"Het is aan de luchtvaart zelf om te bekijken of ze mee willen doen of niet, maar als ze mee willen doen, staat onze deur wagenwijd open", zegt directeur Bart Combee van de Consumentenbond.

De Consumentenbond maakte deel uit van de Geschillencommissie Luchtvaart. Deze werd in december 2012 opgeheven. Luchtvaartmaatschappijen wilden er niet meer aan meewerken omdat niet alle maatschappijen bij de commissie aangesloten waren. Combee: "Twee heel grote, British Airways en Ryanair, zaten er niet bij. Toen vonden de luchtvaartmaatschappijen dat ze een concurrentienadeel hadden door deel te nemen in die geschillencommissie."

Ingewikkeld
Sindsdien moet je als consument naar de rechter als je een klacht hebt, bijvoorbeeld wanneer je niet wordt gecompenseerd bij vertragingen. Die stap nemen veel mensen niet, zegt de directeur. "Het kost geld, het kost tijd, mensen vinden het ingewikkeld, dus heel veel mensen laten het dan maar lopen."

Combee hoopt dan ook dat maatschappijen toch weer met hem een geschillencommissie willen oprichten. "Voor de Consumentenbond is het acceptabel als niet 100 procent meedoet, maar het grootste deel wel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen