Nieuws30 jul '13 14:49

Miljoen demonstranten verwacht in Egypte

Auteur: BNR Webredactie

Honderdduizenden moslimbroeders maken zich op voor nieuwe protesten. Vanavond gaat men massaal de straat op. Het Egyptische leger lijkt de afgelopen dagen steeds agressiever te reageren op de demonstraties.

"Ik verwacht dat de grootste demonstraties vanavond, na het vastenbreken en de gebeden, plaatsvinden", zegt correspondent Rena Netjes.  "De rellen beginnen meestal pas 's avonds, als het donker is. Confrontaties tussen politie en demonstranten zijn er vaak pas 's nachts, als er geen journalisten bij zijn."

In totaal zouden er vanavond wel een miljoen demonstranten op de been kunnen komen, denkt Netjes. Demonstraties zijn er niet alleen in Caïro, maar ook in andere steden, zoals Alexandrië en steden in het zuiden. "Maar die demonstraties zijn moeilijker te volgen, omdat daar vrijwel geen Egyptische en westerse media zijn. Alleen Al Jazeera heeft daar camera's staan."

Grimmiger
De demonstraties worden steeds grimmiger. Afgelopen week is er volgens Netjes al drie keer een politiebureau aangevallen door moslimbroeders. "Verwachting is ook dat dit vanavond gaat gebeuren."

De moslimbroeders houden zich steeds minder in bij de protesten. "Ze redeneren als volgt: het leger heeft alle weten naast zich neergelegd, en heeft een coupe gepleegd. Als zij zich niet aan de regels houden, waarom zouden wij dat dan wel doen?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen