Nieuws29 okt '12 09:36Aangepast op 29 okt '12 10:53

Nijpels: Kabinet kan volgende week geïnstalleerd zijn

Auteur: Marjan van den Berg

De fracties van VVD en PvdA spreken zich deze ochtend uit over het concept-regeerakkoord. Wezenlijke veranderingen worden niet verwacht. Mogelijk hebben we over een week al een nieuw kabinet.

Op weg naar het fractieoverleg sprak PvdA-leider Diederik Samsom van "een belangrijk en spannend moment''. Hij zei trots te zijn op het bereikte resultaat. Of hij van de fractie nog wat moet aanpassen, kon hij nog niet inschatten. "We zullen kijken wat eruit komt'', zei hij.

Na de fractievergaderingen zullen de twee partijleiders maandagmiddag verslag uitbrengen aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos.

Slikken of stikken
BNR-politiek verslaggever Hans Verbeek verwacht niet dat de fracties al teveel aanpassingen zullen eisen. "Ze plaatsen ongetwijfeld wat opmerkingen en vragen hier in de fracties van VVD en PvdA, maar echt tot wezenlijke veranderingen van het regeerakkoord zal het niet leiden, en kan het natuurlijk ook niet leiden. Het is echt slikken of stikken voor die fracties."

Als dit allemaal soepel verloopt, kan het regeerakkoord mogelijk vandaag nog naar de hele Tweede Kamer. De inhoud wordt dan openbaar.

Veel maatregelen zijn al uitgelekt. Zo willen VVD en PvdA de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen geleidelijk verlagen, worden de zorgpremies inkomensafhankelijk, verdwijnt de zorgtoeslag en wordt er voor 1 miljard euro gekort op Ontwikkelingssamenwerking. De partijen zouden ook van plan zijn de Zeeuwse Hedwigepolder onder water te zetten.

Oud-VVD-leider Ed Nijpels verwacht dat het hoge tempo ertoe leidt dat het nieuwe kabinet volgende week maandag al wordt geïnstalleerd, nog voordat Rutte vertrekt voor een officieel bezoek naar Turkije. "Ik denk dat het kabinet al op de trappen van het paleis staat voordat de premier afreist, dus Rutte kan als missionair premier de handelsdelegatie naar Turkije gaan leiden", aldus Nijpels op BNR.

Snel
Nijpels zegt dat de onderhandelaars er verrassend snel uit zijn gekomen. "De gemiddelde duur van formaties in ons land na de Tweede Wereldoorlog is 84 dagen. Als de PvdA zaterdag op het congres 'ja' zegt, kan dit kabinet maandag worden geïnstalleerd. Dan is het kabinet er binnen 54 dagen gekomen. Dat betekent ongeveer even snel als de kabinetten Lubbers I en II. En dat in een politieke situatie waarin iedereen dacht: ze vechten elkaar de tent uit. Het blijkt dat de heren van PvdA en VVD elkaar goed en zakelijk hebben kunnen vinden."

In tegenstelling tot de PvdA, houdt de VVD geen congres.

Vertrouwen
Nijpels is te spreken over de plannen die tot dusver bekend zijn geworden en heeft er vertrouwen in dat dit kabinet de rit uit zal zitten. "Voor de VVD is het van belang dat er wordt hervormd. Dat gebeurt op een groot aantal terreinen in de kabinetsplannen, als we de kranten mogen geloven. In de tweede plaats [is het van belang] dat er wordt bezuinigd, dat hebben we nodig. Het huishoudboekje moet op orde komen, dat hebben we nodig. En in de derde plaats: het moet een stabiel kabinet zijn. Ik denk dat Samsom en Rutte hebben laten zien, door deze formatie zo snel te doen, door soms ook heel forse concessies te doen tegenover elkaar, dat ze vertrouwen in elkaar hebben en dat zo'n kabinet ook zeker vier jaar kan blijven zitten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen