Nieuws13 feb '13 17:17

Vaticaan maakt zich zorgen over '2 pausen'

Auteur: Pieter van den Akker

Het is toch een beetje als twee kapiteins op één schip. Als er straks witte rook is, zijn er op één moment twee pausen in het leven. Dat kan het gezag van de nieuwe paus aantasten, zo wordt er gevreesd.

De goed ingevoerde Italiaanse krant Corriere della Sera meldde woensdag op basis van gesprekken met Vaticaanse hoogwaardigheidsbekleders dat menigeen in het Vaticaan zich grote zorgen maakt om de toekomstige situatie.

Die vinden dat Benedictus XVI na zijn aftreden 'onzichtbaar' moet worden: "Zijn toekomst is de vergetelheid.'' Er wordt voor gevreesd dat iemand woorden uit de mond van de Duitse theoloog optekent, want voor veel mensen zal hij altijd paus blijven: "Het katholieke volk kan niet aanvaarden dat er twee zijn.''

'Onwenselijke ontmoetingen'
Daarom moet worden voorkomen dat 'een tweede in het wit geklede man wordt gefotografeerd'' en dat hij 'onwenselijke ontmoetingen' heeft. Achter de dikke muren van het Vaticaan waar de vroegere paus blijft wonen, is de enige plek waar dat mogelijk is, aldus de bronnen.

Het Vaticaan heeft eerder op de dag laten weten dat het conclaaf waarin de kardinalen een nieuwe paus kiezen, op vrijdag 15 maart of in de dagen erna begint. Dan zou er snel witte rook moeten komen, hoopt het Vaticaan.

'Afrikaanse paus groot wonder'
Volgens de Ghanese aartsbisschop Matthias Kobena Nketsiah zou het een 'groot wonder' zijn als een zwarte Afrikaan paus Benedictus XVI zou opvolgen. Hij denkt dat een kandidaat uit de ontwikkelingslanden het extra moeilijk heeft om tot leider van de Rooms-Katholieke Kerk te worden gekozen, omdat er bij de kardinalen mogelijk weerstanden tegen bestaan.

Nketsiah (70) volgde in 2010 Peter Turkson op, nadat die was benoemd tot president van de pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede van het Vaticaan. Turkson wordt genoemd als kandidaat voor de opvolging van Benedictus. Hij zou de eerste niet-Europese paus in meer dan 1000 jaar zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen