Nieuws29 dec '12 12:53

Kritiek VVD op EU-voorzitter Van Rompuy

Auteur: Fleur de Bruijn

Mark Verheijen, Europa-woordvoerder in de VVD-fractie in de Tweede Kamer, zegt dat Herman Van Rompuy ‘heel veel mist creëert in zijn voorstellen’ met als doel landen mee te nemen in zijn plannen.

Mark Verheijen
Mark Verheijen

Verheijen zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Hij reageerde op kritiek van PVV-Kamerlid Barry Madlener op de besluitvorming in Europa, waarbij volgens de PVV steeds meer soevereiniteit wordt overgedragen aan Brussel.

Madlener sprak van salamitactiek waarbij Brussel ‘in het geniep en stiekem' steeds meer afsnoept van de bevoegdheden van landen. Het zijn volgens hem ‘kleine stapjes naar een federaal Europa’.

Methode-Van Rompuy
“Dat is de methode-Van Rompuy'', zei Verheijen over het werk van de Belgische EU-president. ,,Heel veel mist creëren, heel veel onduidelijke termen, allerlei termen door elkaar gebruiken en stapje voor stapje landen meenemen.''

Volgens Verheijen is het daarom goed dat Nederland de afgelopen jaren een aantal keren hard nee zei tegen plannen van Van Rompuy, zoals voor eurobonds, een Europese begroting en een ‘slechte bankenunie''.

Verheijen wil ook bevoegdheden terughalen uit de EU, zoals op het gebied van gezondheidszorg, landbouw en bestrijdingsmiddelen.

Vos: verdergaande politieke unie
PvdA-Kamerlid Mei Li Vos pleitte in het programma voor een referendum als de EU belangrijke stappen zet ‘richting een verdergaande politieke unie'. Zoiets zou in een referendum aan de bevolking moeten worden voorgelegd, aldus Vos, en de uitslag zou bindend moeten zijn voor het kabinet.

Dijsselbloem voorzitter
Verheijen uitte zich, net als zijn fractiegenoot Mark Harbers eerder, terughoudend over de mogelijkheid dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voorzitter van de eurogroep kan worden. “Als je iemand 'kalt' wil stellen, maak je hem voorzitter. Dan heeft hij minder handelsvrijheid.''

De VVD vreest net als de PVV dat Dijsselbloem, zou hij voorzitter worden, minder goed kan opkomen voor het Nederlands belang binnen de vergaderingen van de 17 eurolanden.

Vos zou een kandidatuur van Dijsselbloem steunen. Het is volgens haar in het Nederlands én in het Europees belang dat Dijsselbloem de tanker die de eurogroep is de goede kant op stuurt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen