Roze quota voor het bedrijfsleven
De Europese Commissie flirt met het idee van quota om het glazen plafond voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven te doorbreken. Met quota verplicht je ondernemingen een bepaald percentage vrouwen in topfuncties te benoemen.
"Ik vind het fantastisch dat Europees Commissaris Viviane Reding zich hard gaat maken voor een vrouwenquota, want het schiet niet op", aldus Margriet van der Linden, hoofdredactrice van vrouwelijk opinieblad Opzij.
Vorig jaar startte het blad met de website quotumclicklijn.nl waarop mensen de vraag 'als vrouwenquota geen oplossing zijn, wat dan wel?' werd voorgelegd. "Maar daar is niks concreets uitgekomen. Logisch, want een quota is wat mij betreft ook de enige oplossing om wat te doen aan de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen aan de top."
Het gaat nooit lukken
Begin
dit jaar is in Nederland de wet van kracht gegaan waardoor de top van bedrijven in 2016 voor minimaal 30 procent uit vrouwen moet bestaan. Van der Linden: "Het gaat nooit lukken met deze afspraken gemaakt op een paar blauwe ogen en een fijne glimlach. Het gaat hier namelijk om een niet bindende streefcijfer. Bedrijven moeten het misschien verantwoorden in
de jaarboeken, maar daar blijft het bij."
Ik hou niet van quota's
Vooralsnog is Nederland met 15 procent vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven
een
Europese middenmoter. Het kan beter: in
Noorwegen hebben ze dankzij een streng vrouwenquotum 39 procent vrouwen
in de top.
Maar het kan ook veel slechter: Italië scoort slechts 5 procent. Viviane Reding zei vandaag in Brussel over de kwestie: "Ik hou niet van quota's, maar wel van de resultaten die quota's bewerkstelligen. Waar wettelijke regels zijn, wordt vooruitgang geboekt." Ze sluit dan ook niet uit dat ze deze zomer al met een voorstel komt om in de hele Europese Unie de roze quota in te voeren.
Betere bedrijfsresultaten
Een jaar geleden pleitte commissaris Reding nog voor vrijwillige
maatregelen om de situatie aan te pakken. Maar
volgens haar is er nauwelijks wat verbeterd.
Slechts een op de zeven bestuursleden van Europese topbedrijven is vrouw (13,7 procent), niet meer dan een lichte stijging in vergelijking met 2010 (11,8 procent). "Maar in dit tempo duurt het nog ruim 40 jaar," aldus Reding. De commissaris wijst er verder op dat uit verschillende onderzoeksrapporten blijkt dat een evenwichtige verdeling tot betere bedrijfsresultaten leidt.