Nieuws12 jun '13 22:40

Baas NSA: tientallen aanvallen verijdeld

Auteur: Fleur de Bruijn

Met het verzamelen van telefoon- en internetgegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA zijn tientallen potentiële terroristische activiteiten verijdeld. Dat zei de baas van de organisatie, generaal Keith Alexander woensdag.

Hoofdkantoor van de NSA in de VS
Hoofdkantoor van de NSA in de VS

Het was de eerste keer dat hij zich uitliet sinds het bekend worden van het gebruik van het PRISM-programma. Klokkenluider Edward Snowden maakte het op grote schaal verzamelen van de gegevens publiek.

Infrastructuur
Volgens Alexander is de Amerikaanse infrastructuur van telecombedrijven tot energieleveranciers, niet goed voorbereid om met vernietigende cyberaanvallen om te gaan. In een verklaring bedoeld voor het Amerikaanse Congres zegt hij dat op en schaal van 10 de voorbereiding wat hem betreft een drie krijgt.

Communicatiekanalen
De dreiging van terroristische aanvallen via moderne communicatiekanalen is voor de Amerikaanse autoriteiten het excuus om gegevens te verzamelen. Vorige week kwamen de eerste berichten daarover naar buiten via de Britse krant The Guardian die de kennis verkreeg via Snowden. De 29-jarige Amerikaan werkte voor een bedrijf dat de NSA hielp bij het in de gaten houden van burgers op internet.

De Amerikaanse president Barack Obama verdedigde daarna het verzamelen op last van de NSA van telefoongegevens bij het grote Amerikaanse telecombedrijf Verizon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen