Nieuws16 jan '13 21:24

Amerikaanse centrale bank positief over economie

Auteur: BNR Webredactie

Consumenten in Amerika geven meer uit. Ze kopen vaker een nieuw auto, en de verkoop van huizen stijgt. Dat stelt de Fed, de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse economie vertoont de afgelopen weken bescheiden tekenen van groei, schrijft de Fed in een rapport over de economie.

Uitgaven van consumenten nemen toe, maar met de arbeidsmarkt gaat het nog niet zo goed, stelt de centrale bank. Zolang de werkloosheid hoger is dan 6,5 procent, blijft de rente op het lage peil van zo'n 0 procent, gaf de Fed al eerder aan.

Obligaties
Om de werkloosheid te bestrijden en de economische groei te stimuleren blijft de Fed daarnaast op grote schaal obligaties kopen van banken. Die beschikken daardoor over meer geld om uit te lenen aan bedrijven en consumenten.

De werkloosheid lag vorige maand op 7,8 procent. De voorspellingen van de centrale bankiers voor de rest van het jaar lopen uiteen van een stabilisering op dat niveau tot een afname tot 6,9 procent. Ze verwachten dat de Amerikaanse economie dit jaar met 2 tot 3 procent groeit.

Gerelateerde artikelen