Nieuws21 jun '13 13:38

Grafische sector ontstemd over mislopen Droomboek-order

Auteur: BNR Webredactie

Het Droomboek, dat elk huishouden vanwege de troonswisseling in september gratis bij de boekhandel kan afhalen, wordt niet in Nederland gedrukt. De order is toegewezen aan Arvato Mohn Media uit Duitsland.

Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging vandaag bevestigd.

Er is een uitgebreid offertetraject geweest waarbij zowel drukkerijen in Nederland als daarbuiten een voorstel konden uitbrengen. Voor de opdrachtgevers stond voorop dat het boek klimaatneutraal gedrukt kon worden en zo kostenefficiënt mogelijk, aldus het comité

Teleurgesteld
Nederlandse grafici zijn teleurgesteld. Met een oplage van miljoenen exemplaren zou deze superopdracht voor de noodlijdende grafische industrie in Nederland een oppepper van jewelste zijn geweest, zegt vakbond CNV Media in een reactie.

"Iedere week gaat er een grafisch bedrijf failliet maar het ‘boek van het jaar’ wordt niet in Nederland gedrukt'', stelt Arie Kasper, onderhandelaar van CNV Media. Hij vermoedt dat de overheid bij het besluit vooral naar de eigen kosten heeft gekeken en niet naar de belangen van de Nederlandse economie.

Het aantal werknemers in de grafische sector is in zeven jaar tijd met ongeveer een derde teruggelopen. Er zijn nu nog ruim 23.000 grafici aan het werk in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen