Nieuws25 mei '13 16:32Aangepast op 25 mei '13 17:03

'Terreurdreiging Berlijn voor finale CL'

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse politie heeft gewaarschuwd voor een bomaanslag in Berlijn tijdens de finale van de Champions League zaterdagavond. Dat meldde het tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Recherchechef Jörg Ziercke heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken volgens Der Spiegel in een vertrouwelijke bijeenkomst op de hoogte gebracht. De recherche zou aanwijzingen hebben voor een mogelijke aanslag. Minister Hans-Peter Friedrich van Binnenlandse Zaken zei zaterdagmiddag dat er geen concrete aanwijzingen zijn van een op handen zijnde aanslag.

Vele duizenden mensen zullen zaterdagavond in de hoofdstad de wedstrijd tussen Bayern München en Borussia Dortmund op grote schermen in het openbaar bekijken. Recherchechef Ziercke dringt er bij minister Friedrich van Binnenlandse Zaken op aan extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

"Duitsland is al lange tijd in het vizier van internationale terroristen", zei Friedrich. "Bij grote evenementen zoals de Champions League-finale in Londen wisselen de veiligheidsdiensten informatie uit met hun Europese partners."

Tip van Russische geheime dienst
Volgens de Duitse zender SWR info heeft de Russische geheime dienst FSB Ziercke op de hoogte gebracht van de dreiging. De FSB heeft de naam van een vermeende terrorist in Duitsland genoemd. De Duitse politie houdt de persoon in het oog. De Duitse autoriteiten nemen de waarschuwing zeer serieus, vooral nadat was gebleken dat de FSB de Verenigde Staten had gewaarschuwd over twee Tsjetsjenen die een bomaanslag in Boston zouden plegen. De FSB zou geen concrete tijd of locatie voor een eventuele aanslag hebben gegeven.

Voor de Brandenburger Tor in Berlijn is een groot televisiescherm en een tribune gebouwd. De straat tussen de Tor en de Overwinningszuil in het centrum van Berlijn is afgezet. De politie houdt er de toestroom van bezoekers in de gaten en zal rugzakken en tassen controleren.

Gerelateerde artikelen